DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-02-2008
WEBLOG VAN TINY SCHOOL 14

Slechte weersomstandigheden

Het is alweer februari! De eerste maand van 2008 is omgevlogen en Kerstmis en goede voornemens liggen achter ons en hoogstwaarschijnlijk de winter ook. Want behalve vlak voor kerst heeft het niet echt gevroren en gesneeuwd en hebben we feitelijk veel slecht en regenachtig weer gehad.


Zo ook op het moment dat ik deze column schrijf. Dat doet mij terugdenken aan de begrafenis van een jonge vrouw, die tijdens regenachtige omstandigheden moest plaatsvinden.

Het overlijden en het afscheid was al zeer droevig, de regen maakte het er niet beter op. De afscheidsceremonie vond plaats in het kapelletje op de begraafplaats, maar het was te klein voor alle aanwezigen. Dus de deur moest open blijven en zo hadden wind en regen invloed op hetgeen er binnen gebeurde.

De kaarsen stonden (net als wij allen) zo in de tocht dat ze 3x zo hard brandde als normaal en flink druipten. En ik bleef koude voeten houden. De viering zelf werd als warm en betrokken ervaren, maar lichamelijk warmde je niet echt op.

En toen naar buiten! Voordat de overledene op de rijdende baar geplaatst was, stonden alle aanwezigen (met of zonder paraplu) al buiten in de regen en de kou te klappertanden. Gelukkig was de weg naar het graf niet lang. Maar iedereen is toch geruime tijd daar verbleven, want het is natuurlijk niet goed als je wegens het weer handelingen of woorden bij het graf inkort of overslaat.

Iedereen blij dat hij/zij naar binnen kon voor een kopje koffie en warmte. Deze weersomstandigheden maakte het verdriet om het verlies nog triester. Ik voel me dan weer gesteund door de woorden van de echtgenoot die zei: “we hebben afscheid genomen op de manier die bij mijn vrouw past, het is goed zo!”

Als er uitvaarten onder deze weersomstandigheden plaatsvinden moet ik altijd aan het bovenstaande denken en natuurlijk kun je de regen gebruiken als symbool van boven, 'ook de engelen huilen mee', maar als het zó koud en nat is, is het echt geen pretje.

-----------------------

Tiny School woont in Noord-Limburg en als ritueelbegeleider bij afscheid werkzaam in heel Nederland. Ook Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen kan hij ten dienste zijn. Hij wil nabestaanden behulpzaam zijn met het op hun eigen manier en volgens hun eigen levensovertuiging vorm en inhoud te geven aan de afscheidsplechtigheid.

Eerdere bijdragen van Tiny:
My way
Voorbereiding
Vakantie
Bol wol en antraciet
Rouw op je dak
Wie beoordeelt uiteindelijk mijn kundigheid?
Lees dit boek
Standaard en toch niet standaard
Precies B.
De grens over
Indisch feestje
Uitvaartcongres
Ook op de radio!

Terug naar archief...