DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-01-2008
PAARDENCREMATORIUM

Dankzij een wetswijziging worden paarden en pony's vanaf 1 januari 2001, net als honden en katten, aangemerkt als huisdieren. Hierdoor staat de weg naar crematie van paarden open. Eind januari opent het eerste paardencrematorium in Nederland haar deuren.


Daarvoor heeft Dierencrematorium Bréborgh in Bentelo in 2007 een geheel nieuwe accommodatie laten bouwen. Speciaal voor paardenliefhebbers is er een 600 m2 grote ruimte waar men afscheid van hun geliefde dier kan nemen. Voor het vervoer van paarden en pony's is een speciale trailer ontwikkeld met verrijdbare brancard. Daarnaast zijn twee stallen. Een dierenarts kan het dier ook ter plekke laten inslapen.

De oven is onlangs getest met het verbranden van kleine huisdieren. Het wachten is tot de eerste eigenaar van een dood paard of pony zich meldt. Eigenaar Klein Breteler verwacht niet meteen een grote toeloop. "We hopen op één keer per maand."

De officiële heropening van het crematorium is zaterdag 26 januari. Op zondag 27 januari is er van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. Voor meer informatie: www.debreborgh.nl.

Terug naar archief...