DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-01-2008
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 13

Naar

Om 3 uur in de nacht gaat mijn mobiele telefoon. Dat kan maar één ding betekenen: een melding van overlijden. Zoals meestal als ik midden in de nacht gebeld wordt sta ik binnen een seconde naast mijn bed en neem klaarwakker de telefoon op. "Met Linda van Dam, mijn vader is net overleden en je moet gelijk komen."


Ik moest het even tot me laten doordringen. Al pratend werd me duidelijk wie ik aan de telefoon had. Met Esther van Dam en haar man Hans (52) had ik 3 maanden eerder een voorgesprek gehad. Hans leed aan kanker en zou niet lang meer te leven hebben.

Ik hoorde de paniek in de stem van Linda en beloofde zo snel mogelijk te komen. Door de donkere nacht én door de sneeuw reed ik naar het huisadres. Mijn collega die me zou assisteren stond al bij het huis op me te wachten. Esther zat met haar drie dochters Linda, Laura en Louise verslagen aan de eettafel in de kamer. Ze waren geschrokken van de nare manier waarop Hans overleden was en en ze waren naar beneden gevlucht.

Ik liep naar boven en ging alvast even bij Hans kijken. Hij lag er nog net zo bij als toen hij overleden was, enigszins in een vreemde houding en zijn t-shirt was bevuild. Ik heb hem recht gelegd en het ergste overgeefsel afgeveegd. Daarna sprak ik af met Esther en haar dochters dat wij alvast met de laatste verzorging van het lichaam zouden beginnen. Ik nodigde hen uit om mee te helpen met de verzorging maar dat wuifden ze gedecideerd en angstig weg.

Gaandeweg de verzorging kwamen ze toch steeds een stukje dichterbij en uiteindelijk hebben twee dochters zijn sokken en stropdas aangedaan, zijn haren gekamd en hem een lekker luchtje opgedaan.

De eerste dag na zijn overlijden zijn de dochters van Hans amper nog boven geweest bij hun vader. De manier waarop hij overleed was een heftige ervaring en de angst was groot. In de dagen tot de uitvaart hebben we regelmatig over die ervaring gepraat en werd het wel beter en gingen zij wat vaker bij hem zitten.

Niet iedereen overlijdt op een manier zoals op tv of in films vaak te zien is: een paar diepe zuchten, een licht haperende ademhaling, het hoofd valt opzij en iemand is overleden. Soms gaat er een heftige strijd aan vooraf, die ook gepaard kan gaan met bijvoorbeeld braken, het laten lopen van ontlasting of bloedverlies.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw

Terug naar archief...