DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-12-2007
OUDERE MAN MET BUIKJE LEEFT LANGER

Mannen hebben ook altijd mazzel. Beweren velen serieus en vol overtuiging dat als mannen ouder worden ze daardoor interessanter worden, vrouwen worden alleen maar oud, nu blijkt ook al dat een beetje overgewicht voor hen gezond is. Een beetje vet rond de middel is goed voor mannen.


Dit blijkt uit onderzoek van het demografisch instituut NIDI. Oudere mannen met overgewicht leven gemiddeld langer dan slanke mannen. Mannen ouder dan 55 jaar met te veel vet aan het lijf hebben een hogere levensverwachting van 1,5 jaar.

Nederland wordt steeds dikker. In 2006 had bijna de helft van de Nederlanders van 18 tot 70 jaar overgewicht. Hart- en vaatziekten, de kwaal van veel zwaarlijvigen, zijn de laatste jaren sterk teruggebracht. Deze ziekten zijn vaker goed te behandelen en te voorkomen. Daardoor is het grote gevaar van overgewicht afgenomen en blijkt overgewicht zelfs te beschermen tegen sterfte.

Overgewicht zorgt bij ziekte namelijk voor betere overlevingskansen. Extra vet om het lichaam biedt bij kwalen als een gebroken heup bijvoorbeeld bescherming, en dient dan als stootkussen bij een val. Mannen met overgewicht hebben ook meer lichaamsreserves om te herstellen na een operatie. Alleen bij mannen met ernstige zwaarlijvigheid is de gemiddelde leeftijd niet hoger.

Toch waarschuwen de onderzoekers dat het onderzoek niet aantoont dat overgewicht gezonder is. 'Overgewicht en zwaarlijvigheid verhogen nog altijd het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze ziekten maken veel oudere mensen hulpbehoevend. Mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid gaan dus niet eerder dood, maar ze leven gemiddeld wel langer in ongezondheid,' aldus de onderzoekers.

Dikkere vrouwen leven niet aangetoond langer, maar ook niet korter dan slanke vrouwen.

Terug naar archief...