DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-12-2007
BEGRAAFPLAATS-WC VAN HET JAAR

Misschien een idee voor de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen)? Een jaarlijkse prijs voor de mooiste, schoonste, beste begraafplaats-wc. Misschien helpt het de hygiënische service op begraafplaatsen te verhogen.


Wie regelmatig begraafplaatsen bezoekt weet dat een schone, toegankelijke wc geen vanzelfsprekendheid is. Zeker niet op een zondag als het kantoor of de aula, waar meestal wel een wc te vinden is, dicht is. Of er is slechts één openbaar toilet, en natuurlijk net helemaal aan het andere eind van die enorme, gemeentelijke begraafplaats. En als er al een toilet is, mag je blij zijn als hij schoon en dat het wc-papier regelmatig wordt aangevuld. Nee, het openbaar toilet lijkt vaak een sluitpost voor begraafplaatsen.

Groot-Brittannië reikt dit jaar al voor de 20ste keer de ‘Loo of the Year Award’ uit. Het doel is om de kwaliteit van toiletten in openbare gelegenheden te verhogen. In 57 verschillende categorieën kunnen organisaties en instellingen inschrijven. De wc van het Carleton Crematorium in Blackpool kreeg de eervolle onderscheiding ‘beste begraafplaats-wc’. Volgens de organisatoren 'gaat er niets boven een prijswinnende wc om lokale en nationale media-aandacht te krijgen.'

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Wim Zaalberg schreef op 30-12-2007:
In mijn werkzame periode, toen ik ondermeer betrokken ben geweest bij het beheer en exploitatie van een middelgrote begraafplaats met een aulacomplex annex crematorium heb ik ook van doen gehad met toiletten.
Er waren er heel wat, als ik het me goed herinner waren er in totaal 15 WC’s .
- 4 ( 2 voor dames en 2 voor heren) in de ontvangstruimte van de aula
- 1 nabij de familiekamer
- 4 ( weer 2x2) bij koffiekamers
Ook in het dienstengebouw ( schaftlokaal) voor de hoveniers en grafdelvers mochten dergelijke voorzieningen natuurlijk niet ontbreken.Er waren twee WC’s en ik meen ook een paar urinoirs. Ja, er was zelfs geheel volgens de wet en regelgevingen een heuse douche, die bij mijn weten nooit of bij hoge uitzondering werd gebruikt.
En tot slot was er dan nog de oude aula, centraal gelegen op de begraafplaats, die sinds eind jaren 80 niet meer in gebruik is. Binnen in die aula telden we weer 2x2 toiletten, die in het verleden alleen tijdens plechtigheden gebruikt konden worden
Maar in die zelfde oude aula was er ook een echt openbaar toilet dat van buitenaf, gedurende de tijden dat de begraafplaats toegankelijk was, gebruikt kon worden.
Aan het gebruik van deze openbare toilet kwam in de begin jaren 90 een abrupt einde omdat het in de wijde omtrek van de begraafplaats bekend stond als een ideale spuitgelegenheid voor drugsverslaafden. Sinds die tijd zijn tijdens kantooruren alleen de inpandige toiletten in het aula complex voor het publiek toegankelijk.
Terug naar de idee van Doodgewoon voor “Een jaarlijkse prijs voor de mooiste, schoonste, beste begraafplaats-wc. Misschien helpt het de hygiënische service op begraafplaatsen te verhogen.”
Laat ik voorop stellen dat ieder idee om de service en het imago van onze begraafplaatsen op te poetsen ook door de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen) waarschijnlijk wel met dank zal worden ontvangen. Maar ik denk dat de prioriteiten bij de LOB de komende jaren wel op andere fronten zullen liggen.
Ik vraag me overigens af waarom moeten er op begraafplaatsen openbare toiletvoorzieningen zijn? Als men in een willekeurige stad of dorp in ons land slechts bij hoge uitzondering een openbare toilet kan vinden en veelal voor deze voorzieningen is aan gewezen op een café, restaurant, V&D of de Bijenkorf, dan zie ik niet zo een, twee, drie op een kleine 4000 begraafplaatsen in ons land toiletten verschijnen. Tenzij bedrijven als Dixie e.d., die mobiele toiletten verhuren, er brood in zullen zien. Ten opzichte van Engeland en andere buitenlanden heeft men in Nederland nog een lange weg te gaan.
Een en ander neemt niet weg dat aan menig toilet in aula of kantoor op een begraafplaats best eens wat meer zorg mag worden besteed. Op de begraafplaats die ik het begin van mijn reactie noemde hadden de dames van de huishoudelijke dienst de goede gewoonte om, direct nadat alle belangstellende de ontvangstruime hadden verlaten voor de plechtigheid in de aula, met een trolley, beladen met doekjes, emmers, spuitbussen en rollen toiletpapier langs de toiletten te gaan voor een hygiënische servicebeurt, opdat alles er voor de volgende plechtigheid er weer spic en span uitzag.
Ik heb eens voorgesteld om de toiletten te voorzien van bordjes zoals je wel ziet op toiletten bij de grotere hotels en restaurants waarop staat: “Wij besteden de uiterste zorg aan de hygiëne van onze toiletaccommodaties. Mocht u desondanks iets aantreffen dat onze directe aandacht verdient, dan stellen wij het op prijs als u dat meldt bij de receptie” Dergelijke bordjes zijn dan ook vaak nog uitgerust met een tabelletje waarop dag, uur en paraaf van de servicemedewerker kan worden ingevuld.

Een beetje media aandacht voor service op begraafplaatsen is natuurlijk nooit weg, zeker niet na een jaar waarin de begraafplaatsen rond ruimingsbeleid en tarieven nogal eens negatief in beeld zijn gekomen.
Tot slot wens ik alle lezers van “Doodgewoon” doodsimpel een servicevol 2008 toe.