DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-12-2007
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 12

Paul de Leeuw

Vorig jaar november werd ik gebeld door een medewerker van het productieteam van Paul de Leeuw: of ik als uitvaartverzorgster mee wilde werken aan een uitzending van ‘Mooi weer de Leeuw’, waarbij een deel van de wensen met de dood en de uitvaart te maken hadden.


Mijn eerste enthousiaste reactie was ‘ja’, maar ik heb toch even bedenktijd gevraagd. Ik ben zeker een fan van Paul de Leeuw, maar ik weet ook hoe zijn humor en grappen soms ten koste van anderen gaan. Ik zou me goed voor kunnen stellen dat het item waar ik voor gevraagd werd op het randje zou kunnen zijn.

In een tweede gesprek heb ik aangegeven dat ik wel mee wilde werken, maar dat ik zeker mijn grenzen heb in hoe ver ik mee kan gaan met Paul de Leeuw. Ik moet tenslotte wel de volgende dag weer bij een familie naar binnen kunnen stappen om hen te begeleiden bij een uitvaart. Er werd me toegezegd dat Paul hier zeker rekening mee zou houden.

Op zaterdag werd ik anderhalf uur voor de uitzending in de studio verwacht. Ik zat samen met Adje en Cor Bakker in de schmink, op zich al een hele ervaring! In de uitzending werd me gevraagd om de wens te vervullen van iemand die mee wilde lopen bij de laatste verzorging van een overledene. Daarnaast waren er twee vrouwen die ‘proef’ wilden liggen in een kist, en wij zouden hen dan samen moeten verzorgen.

Het werd een uitzending met veel hilariteit en chaos, op een gegeven moment werd één van de twee vrouwen door de groep ‘Purper’ (met Jos Brink) in een mooi beschilderde kist gelegd. Paul de Leeuw stak behoorlijk de draak met wat er allemaal gebeurde en het was voor mij zaak om daar niet in mee te gaan, wat me gelukkig goed lukte.

Aan het eind van de uitzending zong Paul de Leeuw het nummer ‘Ik heb je lief’ voor een vrouw die haar man en zoontje bij een ongeluk verloren had. Deze vrouw had dat nummer ook gedraaid bij de uitvaart. Paul deed dit op een mooie en gevoelige manier, waardoor het programma toch weer een mooi evenwicht kreeg. Het was bijzonder om als uitvaartverzorgster op deze manier aan een uitzending mee te werken.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek

Terug naar archief...