DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-12-2001
HET IMAGO VAN DE ZWARTE KRAAI

Laten we wel wezen, het uitvaartondernemerschap zal nooit een flitsend imago krijgen. Weinig jongeren zullen 'uitvaartverzorger' als eerste beroepskeuze opgeven en ouders zullen niet meteen enthousiast reageren als hun kroost laat weten later dolgraag uitvaartondernemer te willen worden - tenzij ze het zelf zijn.


Maar toch is er wel wat veranderd de laatste jaren, het stoffige beeld van een wat oudere man, zelf al met ťťn been in het graf, die in een zwart pak voor de kist uitloopt, en moeizaam uit zijn woorden komt bij het afscheidswoord, moet steeds vaker worden bijgesteld. De uitvaartondernemer is steeds vaker jong en dynamisch, vrouw of allochtoon en welbespraakt. De uitvaartvernieuwing heeft ook tot verjonging en tot een kleurrijkere beroepsgroep geleid.

Maar hoe denken Nederlanders anno 2001 over hun uitvaartverzorgers? Dat was onderwerp van een onderzoek dat onlangs door het NIPO gehouden is, vooruitlopend op een groot 'Uitvaartmarktonderzoek' dat binnenkort gehouden zal worden. De Nederlandse uitvaartverzorger kan redelijk tevreden zijn. Enkele uitslagen die onlangs werden gepubliceerd in het vakblad Uitvaart:

67 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat een uitvaartverzorger geen 'eng' beroep heeft. En 89 procent meent dat uitvaartverzorgers professioneel werken.

60 procent ziet de uitvaartverzorger als een noodzakelijk kwaad om in te schakelen, maar een bijna even grote groep, 64 procent vindt de uitvaartverzorger een grote steun voor de nabestaanden, waarschijnlijk omdat, aldus 75 procent van de ondervraagden, de uitvaartverzorger alle rompslomp op zich neemt.

Deze prachtige uitslagen lijken toch enigszins in tegenstrijd tot de constatering die het andere uitvaartvakblad van Nederland, Het Uitvaartwezen (een uitgave van de NUVU), onlangs deed, namelijk dat uitvaartondernemers nog te weinig luisteren en proberen te ontdekken wat nabestaanden nu wťrkelijk willen. En zich vaak nog te weinig inspannen om tot dŪe uitvaart te komen die precies past bij de betreffende cliŽnt. Maatwerk in plaats van massaproductie.

In het artikel 'Het persoonlijke afscheid: Hoe ver gaat u?', constateert Het Uitvaartwezen: 'Het gebeurt regelmatig dat louter de standaard vragenlijst wordt afgewerkt. Uit gewoonte wellicht die is geŽrfd van vroegere tijden, toen de dood eng was en van de uitvaartondernemer een afstandelijke houding werd verwacht. Realiteit is echter dat formele standaard uitvaarten volgens de huidige maatschappelijke normen echt niet meer kunnen.'
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


j elzinga schreef op 7-3-2005:
Ben ook nog zoekende.wil graag ies met rouw doen,en kom steeds weer terug op uitvaart.Verstandelijk verzet ik me ivm imago,maar ik weet dat ik het beter zou kunnen doen dan de plaatselijke uitvaartbedrijf.Klopt het dat je gen diploma hoeft ik heb mij dat laten vertellen.Ben zelf psychosociaaltherapeut en hoef geen communicatie trainingen e.d meer.Welzou ik stage willen lopen.Ik ben dus nog zoekende.
zit in Friesland.


ANGELIQUE kEIJZERS schreef op 27-12-2001:
Zelf zit ik momenteel op de STIVU-opleiding, voor dat ik begon was ik nieuwsgierig wie mijn medestudenten zouden zijn. Ik was verrast te zien dat het een zeer gemeleerd gezelschap is. Van zeer jong tot wat ouder, naar mijn gevoel nemen er nogal wat vrouwen deel aan de opleiding dus de conclusie dat het beroep aan het verjongen is en dat er steeds meer vrouwen hun intreden doen, klopt denk ik zeker. Omdat ik zelf net in deze wereld ben gestapt, heb ik veel met reacties van omstanders te maken. Ik moet zeggen dat men over het algemeen heel positief is over het beroep dat ik uit wil gaan oefenen. Men is natuurlijk wel verbaasd en geÔnteresseerd hoe je hier op gekomen bent, maar na de nodige toelichting vinden ze het een heel mooi en dankbaar vak. Ik ben zeer benieuwd naar bevindingen van andere!
ps. als iemand een vacature weet/heeft in omgeving HELMOND hoor ik dat graag!
mijn telefoonnr. is 0492555092