DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2007
EEN LIEFDEVOLLE ERFENIS

Sommige boeken roepen onmiddellijk een ziekelijk soort hebberigheid op. Wat een geluk is het dan als je mag recenseren en een exemplaar per onmiddellijke post uit Engeland wordt opgestuurd.


Als ‘gewone koper’ moet je er behoorlijk wat euro’s voor neerleggen, maar dan heb je ook een lust voor het oog en mooi gezelschap voor lange winteravonden bij open haard of gaskachel. (Hoewel het grote, zware formaat eerder uitnodigt tot inkijken aan tafel.)

Ik heb het over Italian memorial sculpture 1820-1940. A legacy of love van Sandra Berresford. In kunsthistorisch verantwoorde teksten en op prachtige kleurenfoto komen alle stijlen waarin in Italië tussen 1820 en 1940 op de monumentale begraafplaatsen monumenten werden opgericht aan bod: neoclassicisme, purisme, realisme, romantiek, symbolisme et cetera.

De ondertitel, een erfenis van liefde, geeft aan dat het uitbeelden van de intermenselijke verhoudingen en wat het verlies voor de achterblijvers betekent een steeds grotere rol gaat spelen in de grafsculptuur. Het boek bevat tevens essays van Fred S. Licht en James Stevens Curl, bekende namen in de wereld van de wetenschappelijke, funeraire literatuur. (A.K.)

Het boek is via bol.com verkrijgbaar voor € 61,90. (Frances Lincoln Publishers, ISBN 0 7112 2384 X.)

Een van de mooiste maar minst bezochte Italiaanse begraafplaats is Staglieno in Genua. Vooral de superrealistische grafbeelden uit de 19e eeuw zijn bijzonder fraai en bijzonder ontroerend. Lees 'Verfrommelde bolhoeden en tranen van steen'

Terug naar archief...