DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-12-2001
PETER STAM, AFSCHEIDSBEGELEIDER

Pastor specialiseert zich in afscheid nemen

Peter Stam, pastor in een verpleeghuis, besloot ruim een jaar geleden zijn werkzaamheden uit te breiden. Als afscheidsbegeleider helpt hij mensen een afscheid vorm te geven. Want als mensen met een goed gevoel (of zelfs soms een feestelijk gevoel) aan een uitvaart kunnen terugdenken, helpt dat bij de rouwverwerking.


Naam: Peter Stam
Leeftijd: 53
Beroep: Afscheidsbegeleider

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
Ik werk ruim 15 jaar als pastor in de gezondheidszorg en in die functie ben ik nauw betrokken bij terminale zorg, afscheidsvieringen en rouw- en verliesverwerking. Ruim een jaar geleden ben ik naast dit werk begonnen als zelfstandig afscheidsbegeleider en help ik nabestaanden een warme en persoonlijke invulling te geven aan het laatste afscheid.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Ik vind iedere uitvaart heel bijzonder om te doen omdat afscheid nemen van een lief mens in n keer goed moet gebeuren, je kunt het nooit meer overdoen. Het is altijd weer spannend om in een paar dagen tijd, door te luisteren naar verhalen van familieleden, de overledene te leren kennen en tijdens de uitvaart het verhaal van zijn leven te vertellen en gevoelens van nabestaanden onder woorden te brengen. Wanneer mensen met een goed gevoel (en soms een feestelijk gevoel) aan een uitvaart kunnen terugdenken, helpt hen dat in het proces van verwerking.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Ik vind dat mijn kinderen hun gevoel moeten volgen en als hen dat in de wereld van de uitvaart brengt, is dat uitstekend. Ik hoop echter wel dat ze leren om op een goede manier om te gaan met de vele verschillende kanten en gevoelens van verdriet en dat ze daarmee ook
zelf uit de voeten kunnen.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Waarschijnlijk was ik dan tot mijn pensioen uitsluitend pastor in het verpleeghuis gebleven.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Er zijn veel bijzondere ervaringen, maar een kan ik zo noemen. Ik was betrokken bij de crematie van een fervent rock-'n-roller, een man van in de zeventig, die tot kort voor zijn dood nog uit dansen ging. Zijn dochters vroegen me, enigszins beschroomd, of Rock Around The Clock van Bill Haley en the Rockets gedraaid kon worden. Natuurlijk kon dat, het was hun vader en die muziek was bijna het belangrijkste in zijn leven geweest. Toen de muziek
werd gedraaid begonnen zijn dochters naast de kist te rock-'n-rollen en gaandeweg deden steeds meer mensen mee. Het werd een emotionele happening, maar eerlijk en oprecht, een uitvaart om nooit te vergeten!

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Nonchalance bij uitvaartverzorgers die het recht menen te hebben een afscheidsplechtigheid naar hun hand te zetten door de muziek voortijdig af te breken en mensen te vragen snel afscheid te nemen omdat de volgende uitvaart voor de deur staat.

7. De dood betekent voor mij
Een doorgang naar iets nieuws, iets totaal anders... In ieder geval iets wat je serieus moet nemen.
Terug naar archief...