DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-10-2007
WEBLOG VAN HEDY SUZANNE KUNST-VEGTER 11

Een culinair hippe begrafenis

Wees nu eerlijk. Het was toch niet weg te denken? Een uitvaart zonder was toch niet compleet? Creatief nee, dat kun je inderdaad niet zeggen. Eigenlijk gewoon altijd hetzelfde. Maar toch vond ik het wel wat hebben. Misschien door de eenvoud en de vertrouwdheid ervan. Alsof de boodschap werd meegegeven dat het leven gewoon doorgaat ook al wordt dat door het verlies van een dierbare even niet zo gevoeld. Dat bakkie troost met kleffe cake. Een onvolprezen traditie.


Ja, ik heb het over ‘was’. Niet dat de koffie met cake combinatie al volledig van zijn eerste plaats verdreven is maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Steeds meer roept koffie met cake het beeld op van een saaie, fantasieloze uitvaart met kraak noch smaak.

Met goed fatsoen kun je dus al niet meer aankomen met die oubollige koffie&cake-combi. Tenminste niet als je hecht aan een flitsend persoonlijk imago. Ben jij die hippe onvermoeibare vijftiger met staart en hoed? Of draag je zo’n kittig mantelpakje met enorme flair? Dan is het toch sneu als al die inspanningen om je gedroomde zelf te worden in de finale alsnog teniet worden gedaan? Hoe maak jij een onsterfelijke indruk tijdens je uitvaart! Hoe verwerf je die felbegeerde eeuwige roem?

De vrolijke Frans kiest voor tapas met rode wijn. De grootste concurrent van koffie met cake want overleden levensgenieters zijn er volop. Daar zorgt tenslotte hun levensstijl wel voor. Bij leven hebben zij zich omringd met een indrukwekkende vriendenschaar en dus zijn deze begrafenissen over het algemeen een gezellige boel. Wie liever gaat voor een vleugje chique kiest voor oesters met champagne. Of sushi. Dat is ook in opmars.

Overigens, het hoeft niet bescheiden. Voor grotere gezelschappen is een buffet al bijna een must! En exclusieve hapjes mag. Garnalenpasteitjes, kreeft, laat je lekker gaan. Er hoeft tenslotte geen grafstemming te heersen op een uitvaart. Dat is zo passé, zo laat maar…!

Saaie pieten en muurbloemen kunnen deze trend misschien beter aan zich voorbij laten gaan. Het is wat ongeloofwaardig als je opeens op je begrafenis flink gaat uitpakken terwijl iedereen je kent als grijze muis. Betere optie in deze gevallen is wellicht om culinair aan te sluiten bij het weer. Een erwtensoep met spek in de winter of fris ijs op een zonovergoten dag. Net dat tikje anders maar toch in de veilige hoek.

Thematisch kan ook. Een verwoed postzegelverzamelaar die petit fours laat serveren met afbeeldingen van zeldzame postzegels erop. Zo kan de in zichzelf gekeerde filatelist toch bij het laatste afscheid nog vertedering oproepen via zijn grote passie. Aandoenlijk en mooi.

Kortom, de mogelijkheden zijn legio dus een goed excuus om toch nog met koffie en cake aan te komen is er nauwelijks. Tenzij je iemand bent die altijd geleefd heeft met een spreekwoordelijke stalen plaat voor zijn hoofd. Die komt er nog wel onderuit. De gasten zullen na het nemen van een hapje cake zeggen: “Altijd al eigenwijs geweest, altijd weer anders dan anders.” En dat anders is dan dat eenvoudige vertrouwde plakje cake.

------------------------------

Hedy Suzanne Kunst-Vegter is teamleider Sectie Begraafplaatsen van de stad Groningen. Ze heeft de leiding over veertien gemeentelijke begraafplaatsen in Groningen, waaronder Selwerderhof.

Eerdere bijdragen van Hedy Suzanne Kunst-Vegter:
Kerst 2006
De pestvogel
Cemetery-watching
De infozuil
Lentekriebels
Grafkosten
Kindergraven
De grootst denkbare nachtmerrie
Skeletten op de schroot
Dikke problemen

Terug naar archief...