DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-09-2007
BIJZONDERE BEGRAAFPLAATSEN

Een enorme piramide met ruimte voor 1 miljard graven in Duitsland, en begraven worden in één van de Valkenburgse mergelgrotten. Mooie plannen voor nieuwe begraafplaatsen.


Groot, groter, grootst. Een groep Duitsers heeft het plan opgevat om in voormalig Oost-Duitsland het grootste bouwwerk ooit neer te zetten. Een piramide die alle Egyptische piramides doet verbleken. The Great Pyramid moet een begraafplaats voor iedereen worden.

Voor het bouwwerk haar enorme omvang zal hebben, moeten er eerst heel wat mensen hun laatste adem hebben uitgeblazen. Zij bouwen de piramide. Door een plek te kopen, kan er verder worden gebouwd. Dat kan tientallen jaren duren.

De Duitsers maken zelf een duizelingwekkende rekensom, met 100 miljoen verkochte plekken komen ze ui op een piramide die 578 meter hoog is.

Er is een jury in het leven geroepen die met plannen moet komen voor de directe omgeving van de piramide, ook de Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft hierin zitting genomen.

Waarschijnlijk sneller gerealiseerd is het plan van enkele particulieren die in Valkenburg aan de Geul de eerste begraafplaats in Nederland willen beginnen die geheel onder de grond ligt.

De plannen moeten nog uitgewerkt worden, maar de initiatiefnemers zien in de Heidegroeve, een afgesloten mergelgrot, mogelijkheden. Er is ruimte voor enkele honderden graven.

De Heidegroeve ligt achter de Romeinse Katakomben, een toeristische attractie waar de ondergrondse begraafplaatsen van de eerste christenen in Rome zijn nagebootst. Qua sfeer zou de nieuwe begraafplaats moeten aansluiten bij het karakter van die Romeinse gangen.

De gemeente Valkenburg aan de Geul, eigenaar van de grot, staat positief tegenover de plannen. Op dit moment werken de initiatiefnemers het businessplan uit. Aan de hand daarvan zal de gemeente bekijken hoe zij hierin kan participeren.

Terug naar archief...