DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-09-2007
MOOI INITIATIEF IN HEEMSTEDE

Onlangs pleitte een Haags CDA-raadslid voor een restauratiefonds waarmee de verwaarloosde graven van bekende en belangrijke Nederlanders op Haagse begraafplaatsen gerestaureerd en onderhouden worden. En daar is geld voor nodig.


Vooral op begraafplaats Oud Eik en Duinen liggen diverse beroemde schrijvers en minister-presidenten vaak begraven onder half vergane zerken waar niemand meer naar omkijkt.

Het CDA-raadlid Ries Smits heeft een initiatiefvoorstel ingediend bij de gemeenteraad. Hij pleit daarin voor de samenstelling van een lijst van belangrijke personen (politici, schrijvers, kunstenaars, sportmensen, kortom: prominenten op elk gebied) op alle Haagse begraafplaatsen en om de graven waarbij geen nabestaanden meer te vinden zijn, te onderhouden vanuit een gemeentelijk nieuw op te richten restauratiefonds.

Misschien kan Den Haag een voorbeeld nemen aan Heemstede. Op de gemeentelijke begraafplaats van Heemstede is onlangs een Cultuurhistorische Grafstenentuin geopend. Oude grafmonumenten van bekende Heemstedenaren, bekende Nederlanders, provinciaal beschermde ornamenten of ornamenten die gewoon te mooi zijn om weg te doen, zijn ondergebracht in op een speciaal daartoe aangewezen plek midden op de begraafplaats. De selectie is gemaakt samen met funeraire deskundigen. Zo wordt voorkomen dat stenen en ornamenten worden vernietigd en verloren gaan. Bij elk grafornament wordt deskundige uitleg gegeven.

Jan van de Reep, servicemedewerker van de begraafplaats, vertelt dat dit initiatief vanuit de gemeente zelf kan, die zorgde voor het geld. “Want het kost wel wat,” zegt Van de Reep. “De plek is ingericht, de stenen moesten verplaatst, eventuele nabestaanden opgezocht, maar het is te overzien. Nu reserveert de gemeente jaarlijks een bedrag dat speciaal voor de Grafstenentuin is bedoeld.” De tuin bevat nu 20 stenen.

Onlangs verscheen het boekje Cultuurhistorische wandelroutes wandelbos Groenendaal en de Algemene Begraafplaats, geschreven door Van de Reep. In de wandeling is ook de Grafstenentuin opgenomen. Het boekje kan hier gedownload worden.

Terug naar archief...