DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-12-2001
MARJAN HOLIERHOEK, BEDRIJFSDIRECTEUR CREMATORIUM EN BEGRAAFPLAATS BEUKENHOF TE SCHIEDAM

's Ochtends konijntjes

Haar kinderen vinden het maar eigenaardig dat hun moeder bedrijfsdirecteur is van een crematorium en begraafplaats, en vinden het helemaal eigenaardig dat zij dat nog leuk vindt. Maar Marjan Holierhoek zou niet anders meer willen. "Iedere dag ervaar ik als mooi, omdat iedere dag weer anders is dan de vorige."


Naam: Marjan Holierhoek
Leeftijd: 46
Beroep: Bedrijfsdirecteur van crematorium en begraafplaats Beukenhof te Schiedam

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
Via de uitvaartplechtigheid van mijn vader. Ik was zo onder de indruk van de begeleiding van de uitvaartonderneemster, voor, tijdens en na de plechtigheid, dat ik toen dacht: wat mooi, dat wil ik ook. Als familie hebben we die begeleiding heel intens beleefd en als warm ervaren. Het heeft zeker een zeer positieve bijdrage geleverd aan het verwerken van het verlies van onze vader. In die tijd werkte ik in de gezondheidszorg en de laatste zorg binnen die branche liet nog wel eens te wensen over. Bij het schrijven van een marketingplan voor een te ontwikkelen nieuw product 'laatste zorg' moest ik kennis op doen; ten slotte had ik pas één ervaring en dat was mijn vader. Hiervoor heb ik de uitvaartonderneemster benaderd die ons na het overlijden van mijn vader had begeleid. In diezelfde periode was er op Beukenhof een vacature. Van het een ben ik dus in het ander gerold en ik werk nu sinds begin 1999 als bedrijfsdirecteur op Beukenhof.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Er voor kunnen zorgen dat de familie niet voor 100% maar voor 200% tevreden is over onze dienstverlening. Dat zij ondanks het verdriet over het verlies van hun dierbare ook kunnen zeggen: het was een mooie afscheidsplechtigheid. Voor hen doen wij het ten slotte.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Prachtig: hij of zij kiest dan voor een mooi beroep. Maar... mijn drie kinderen hebben reeds hun keuze bepaald en dat is niet de uitvaartbranche. Sterker nog, zij vinden het maar eigenaardig dat hun moeder bedrijfsdirecteur is van een crematorium en begraafplaats en vinden het ook eigenaardig dat zij dat nog leuk vindt.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Psycholoog.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Ik kan niet één specifieke mooiste ervaring noemen. Iedere dag ervaar ik als mooi, omdat iedere dag weer anders is dan de vorige. Werken temidden van een prachtig park waar 's ochtends de konijntjes voor je voeten wegspringen is mooi. Maar het is ook mooi als wij de nabestaanden die Beukenhof voor de eerste maal na de afscheidsplechtigheid bezoeken op hun gemak kunnen stellen. Want die drempel is voor de meeste mensen hoog, héél hoog.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Ik zou het zo snel niet weten. Alles wat ik meemaak, positief of negatief, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook uit negatieve ervaringen komt iets positiefs naar voren.

7. De dood betekent voor mij…
Een enigma.
Terug naar archief...