DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-12-2001
ONNATUURLIJK STERVEN IN 2000

In 2000 stierven ruim 5000 mensen een niet-natuurlijke dood. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) per persbericht weten. Dat is 1 op de 25, iets meer dan 140 duizend mensen bliezen dat jaar hun laatste adem uit. Er is sprake van een niet-natuurlijke dood als het overlijden is veroorzaakt door een van buitenaf komend onheil, zoals: moord/doodslag, zelfdoding en ongeval. Euthanasie heeft het CBS hierbij buiten beschouwing gelaten.

Ruim 2000 stierven door een privé-ongeval;
Ruim 1000 mensen overleden als gevolg van een verkeersongeval;
En bijna 100 personen door een bedrijfsongeval.
1500 personen kwamen om het leven door zelfdoding;
180 door moord of doodslag.

Dodelijke ongevallen
De meeste dodelijke ongevallen vinden plaats in de privé-sfeer, en dan aantal neemt de laatste jaren toe. Veelal betreft het een ongeval in of rond de woning. Vrouwen zijn daar vaker dan mannen het slachtoffer van, vooral vrouwen op hoge leeftijd (80 jaar of ouder). In de meeste gevallen overlijden zij als gevolg van een valpartij. Ook bij kinderen onder de 15 jaar is een ongeval in de privé-sfeer de belangrijkste oorzaak van een niet-natuurlijke dood.

Verkeersongevallen
Driekwart van de verkeersslachtoffers is van het mannelijk geslacht, en het zijn vooral jongeren en jongvolwassenen die zo aan hun einde komen. Twee van de drie verkeersslachtoffers is tussen de 15 en 30 jaar.

Zelfdoding
Ook door zelfmoord komen meer mannen dan vrouwen aan hun eind. In 2000 was twee derde van de zelfmoordenaars man. In de leeftijdscategorie van 30 tot 70 jaar komen meer mensen door zelfdoding om het leven dan door verkeersongevallen.
Verhanging is de meest voorkomende methode van zelfdoding, zowel bij mannen als vrouwen. Bijna 40 procent beëindigt zo het leven. Andere veel voorkomende methodes zijn het innemen van medicijnen en/of alcohol en het voor de trein springen. Relatief evenveel mannen als vrouwen springen voor de trein. Vrouwen nemen twee maal zo vaak als mannen medicijnen en/of alcohol in met een fatale afloop.

Moord of doodslag
Ook van de 180 dodelijke slachtoffers van moord of doodslag is twee derde man. De helft van de mannelijke slachtoffers is met een vuurwapen om het leven gebracht. Vrouwen komen vaker om het leven door verwurging of een steekwapen.

Bron: CBS
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Pieter van Bommelstein schreef op 11-10-2008:
Inderdaad, ik ben het met die mensen eens die zeggen "Laat me dat svp zelf beslissen". Ik kies het moment en wens daarbij niet door de halve mensh4id te worden tegen gehouden. Die outsiders hebben absoluut geen notie wat er zich in een mens kan afspelen daarom, laat ze hun mond houden!!!


sezar34@hotmail.com schreef op 16-4-2008:
dit is echt iets om bang van te worden.voral die 180 antal door moord.er was ook iets met iemand die zomaar een hand granaat had gegooid in een cafe vol met mensn.dit zijn dingen waar je echt een chok van krijgt.en hoe verder als zulk dingen door sommige gekken als normaal wordt gezien.we leven niet in een rambo film of wel soms .en ik sta straks niet versteld van als een niewe wet wordt ingvoerd voor wapen rechten voor zelf beschermingnet net als america .


Katrijn schreef op 25-11-2007:
Ik moet voor Nederlands een debat voorbereiden waarbij ik voor de uitbreiding ben naar kinderen en dementie toe. Maar ik vind niet zo veel pro-argumenten. Kunt u mij helpen? M.v.g Katrijn


emilie schreef op 28-9-2007:
ik begrijp die mensen maar al te goed wrm leven wij voor dan later ziek te worden en dood te gaanlotje schreef op 30-8-2007:
ik vind dat je helemaal gelijk hebt hendrik. Ik vind dat men zelf mag kiezen wanneer je wilt gaan en dat dat gerespecteerd moet worden


Hendrik schreef op 13-9-2006:
voor veel mensen is het moeilijk te begrijpen als je niet meer wil leven, probeer eens in de schoenen te staan en voelen wat wij voelen dag in dag uit, jaar na jaar, je wordt zo moe, wat is er dan mooier als je je eigen beslissing mag nemen om te gaan, maar helaas wordt je altijd tegen gewerkt, i kan het weten 8x poging gedaan, iedere keer wert ik wakker in het ziekenhuis, laat ons gewoon in onze waarde, en stop ons niet, aar wordt het alleen maar erger en erger van, Hendrik


Marianne Kruijt schreef op 21-3-2006:
Wat een grote cijfers, wat een schok


Cass schreef op 18-6-2005:
heey ik ben met een werkstuk bezig en ik had een vraag;
Wat komt vaker voor zelfmoord of euthanasie? En hoe komt dat?


shanne schreef op 24-5-2005:
ik had ook een vraag hoeveel jongeren plegen er per jaar ongeveer zelfmoord?
en wat zijn de meest voorkomende manieren


Thierry schreef op 20-4-2005:
hallo ik moet voor school een betogend referaat schrijven over de verkeersongevallensjajhan schreef op 17-2-2005:
hallo ik ben met een werkstuk bezig en mijn vraag was eigenlijk: hoeveel wordt euthanasie en zelfmoord eigenlijk toegepast? leeftijd enz...

Antwoord redactie
Ook hallo. Wij weten het niet. Misschien moet je eens informeren bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl), daar wordt in ieder geval de jaarlijkse zelfmoordcijfers bijgehouden. De cijfers over euthanasie kun je misschien vinden via de NVVE (www.nvve.nl) of door even flink te 'googlen'.
Succes!
angien schreef op 16-2-2005:
hallo ik moet voor school pro's en contras in verband met euthanasie


C De Groot schreef op 14-1-2005:
hallo,,, ik ben bezig om voor school een rapport te schrijven over euthanasie, nou wil ik graag weten hoeveel het wordt toegepast in Nederland en hoeveel wereldwijd....ik hoop dat ik hier een antwoord op kan krijgen..mvg. Christiaan


Yves Van den Hende schreef op 20-10-2004:
Kunt u mij helpen om pro's en contra's te vinden i.v.m. euthanasie?


Mij schreef op 12-9-2004:
Er voor kiezen om jezelf te doden is misschien eindelijk kiezen voor jezelf en niet meer denken aan wat anderen er van zouden vinden


dwight schreef op 3-6-2004:
wij wensen de pro's en contra's van euthanasie voor een debat in het svc te ieper


G.a.m schreuder. schreef op 2-6-2004:
Ziet de regering waarom men tot zelfdoding overgaat, of heeft de regeringleiders daar geen ruggegraat voor, men denkt enkel aan hun zaken die gevuld moeten worden , maar om mensen leven is men daartoe niet gevoelig. Ik heb iemand gekend en die sprak zo over zelfdoden tegen mij en waarom hij het wilde doen. De man zag het niet zitten door de schulden die hij maakte, omdat hij niet rond kan komen voor zijn gezin. De man schaamde zich dat die ARMOEDE LEED EN IK GELOOF DAT ER NOG MEER MENSEN DIE ER OVER DENKEN OM ZELF MOORD TE PLEGEN. De man heeft het gedaan en dat vond ik wel heldhaftig, de man wilde niet meer lijden en de schande tegen over zijn gezin en verdere familieleden te dragen. Ik vind dat de man heldhaftig is. Zijn zoon wou het ook doen van 16 jaar, maar daar heeft hij voor gezorgd dat het niet gebeurde. OPok van verschillende mensen heb ik vernomen die het zullen doen. Ik schaam mij dat de Nederlandse regering het nog niet inziet. Ik zeg alleen maar aan de regering bevoordeeld maar de rijken want die hebben het te ver veroorzaak. Dat noem zich christelijke mensen die het veroorzaken. De mensen zoek op verschillende weize op aan geld te verdienen zoals van soft tot hard drugs ook dat word hen verboden, moet men liever zand eten.


Marlon van der Burgt schreef op 30-5-2004:
Hallo! Ik moet voor levensbeschouwing een werkstuk maken over een moreel probleem in de samenleving. Wij hebben gekozen voor euthanasie. Zou u mij standpunten tegen euthanasie kunnen sturen per e-mail? Bij voorbaat dank. Groetjes,
Marlon.


barbara schreef op 19-5-2004:
Jaja ik moet OOK een werstuk maken over euthanasie,maar bij mij is het juist omgekeerd : ik vind vele contra's maar de pro's zijn praktisch onvindbaar.Zou u enkele pro's kunnen doorsturen aub?Dank bij voorbaat


mark schreef op 5-5-2004:
ik ben dik en wil dit niet langer WAT MOET IK DOEN??


Petra van berkel schreef op 27-4-2004:
Ook ik moet een werkstuk maken over euthanasie, over de pro euthanasie kan ik voldoende verzinnen en bedenken, alleen niet echt over de contra's, zou u mij kunnen helpen?
bij voorbaat dank, Petra


sofie schreef op 19-2-2004:
Ik moet een verslag schrijven over euthanasie. Zou u enkele pro's en contra's ervan willen doorsturen aub. Alvast bedankt


hendrik schreef op 6-1-2004:
ja welke medicijnen mag een mens gebruiken om MENSWAARDIG TE STERVEN of een eind aan zijn leven te maken....


britt ponsaert schreef op 17-11-2003:
Ik heb een les gehad over euthanasie en ik vind dat dat heel goed mogelijk is om dat te gebruiken.Ik heb ook een betogend referaat .. een schriftelijk.. Af te geven morgen .Ik moet vijf contra's en vijf pro's geven en dit onderwerp leek me wel gepast.Zouden jullie er enkele kunnen opsturen naar mijn emailadres? dikke kuscarly schreef op 2-10-2003:
waarom geven jullie niet aan welke medicijnen je moet gebruiken om te kunnen sterven?


Jeroen schreef op 2-6-2003:
Ik ben het niet eens met de stelling van M.O uit U. Uiteraard is het waar wat je zegt dat je zelf over je leven beslist, maar het is een feit dat je veel mensen die om je geven achterlaat, en dat het rauwproces veel erger is bij zelfmoord (niet euthanasie) dan bij een 'natuurlijke' dood of ongeluk. Ook is de kans dat nabestaanden zelf ook zelfmoord plegen veel groter als men zelfmoord pleegt. Zo beslis je niet alleen over je eigen lot, maar ook over dat van anderen.


Magali schreef op 28-5-2003:
Hallo iedereen. Ik heb een vraagje : maandag moet ik een betogend referaat houden in klas (we zijn per twee verdeeld) en we gaan de pro's en contra's bespreken van euthanasie. Willen jullie je pro's en/of contra's doorsturen alstublieft. Het zou een hele grote hulp zijn voor mij . Bedankt op voorhand. stuur naar mijn e-mail a.u.b


claudia schreef op 23-5-2003:
Dit is een reactie op b.t.h: Uiteraard speelt religie juist een erg grote rol bij het onderwerp euthanasie en (hulp bij) zelfdoding. Kijk maar eens op bijvoorbeeld naar de sites van politieke partijen die nog doordrenkt zijn van katholieke (waan)denkbeelden of type bij google "geloof of religie en euthanasie" en er komt een hele waslijst uit rollen van sites die hier over gaan. Van god mag men niet doden, en dus ook zichzelf niet. Iemand die zichzelf van het leven berooft is volgens het katholisme een moordenaar die zich niet houdt aan bijvoorbeeld de 10 geboden. Daarnaast is er bijvoorbeeld het boedhisme die het lichaam ziet als een heilige tempel en daarom is het voor hen uit den boze dat men die tempel zelf vernietigd. Zo zie je maar, er zijn errug veel religieuze overwegingen die hoofdzakelijk tegen elke vorm van euthanasie en zelfdoding zijn! (Weer een reden om dat hele fanatieke geloofsgebeuren af te schaffen, naar mijn mening!)jesper schreef op 21-1-2003:
weet iemand sites en adressen waarop ik lijsten kan krijgen van popartiesten die zelfmoord gepleegd hebben mail het aan me aub


jesper schreef op 16-1-2003:
hallo heeft u misschien een lijst van de laatste 53 jaar, van af 1950, waar in staat welke popartiesten zelfmoord gepleegd hebben en waarom, stuur het aub naar mijn email

alvast bedankt


margriet schreef op 3-1-2003:
er is nergens iets te vinden over zelfmoord.. de methodes al helemaal niet..

lijkt alsof je je zelf niet eens van het leven mag beroven.


b.t.h. schreef op 30-11-2002:
ik ben momenteel bezig met het schrijven van een scriptie over euthanasie, wat ook als een onnatuurlijke dood bestempeld wordt. Waar ik benieuwd naar ben is of religie een rol speelt bij euthanasie enzo ja welke?
Graag zou ik ook willen weten hoeveel mensen euthanasie hebben laten uitvoeren vanaf 2000, wie kan mij hierover vertellen? verder ben ik benieuwd naar de mening van iedereen over euthanasie


m . o. uit U. schreef op 9-11-2002:
ik zoek iets voor school over zelfmoord en ik ben er achter gekomen dat veel mensen negatief over zelfmoord denken, terwijl ik zelf vind dat als je zo in de put zit dat je niet meer wil leven, dat ik dan de persoon die zelfmoord wil plegen gelijk geef. Het is tenslotte jouw leven en jij bepaalt wat je er mee doet...


j.bakker schreef op 28-12-2001:
Probeer van iedere minuut in het leven te genieten want de dood kan je zo toegewezen worden .