DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-07-2007
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 7

Weer samen

Dat persoonlijk afscheid nemen van een overledene belangrijk is, en dat betekent dus ook met eigen ogen zien dat de overledene in de kist ook echt jouw dierbare is, werd voor mij bij de volgende familie weer eens benadrukt.


De dochter van Mw. Van Oeveren belde of ik de uitvaart van haar moeder wilde regelen. Mw. van Oeveren was op 78-jarige leeftijd overleden en de 3 dochters en 3 zonen hadden de nachten daarvoor bij haar gewaakt en intensief aan de verzorging bijgedragen.

Tijdens de eerste gesprekken na het overlijden vertelden de kinderen dat hun vader 24 jaar eerder, tijdens een gezamenlijke vakantie van hun ouders in Engeland, plotseling was overleden aan een hartstilstand. De kinderen waren toen tussen de 12 en 19 jaar. Hun vader werd in een gesloten kist naar Nederland overgebracht en bijgezet in het graf van zijn vader. De kinderen werd verteld dat de kist niet meer open mocht, zij hebben hun vader na zijn overlijden dus niet meer gezien.

Eén van de zonen vertelde me dat hij 5 jaar geleden in Engeland op vakantie was geweest en dat hij toch steeds rond gekeken had of hij zijn vader misschien tegenkwam. Voor hem was het nog steeds niet écht zeker dat het zijn vader was die ze begraven hadden.

Hun moeder moest begraven worden in een nieuw graf, het graf waarin hun vader bij zijn ouders begraven was was vol. Dat vonden de kinderen erg jammer, ze hadden het fijn gevonden als hun vader en moeder weer samen zouden zijn.

Vijf maanden na de begrafenis van hun moeder heb ik op verzoek van de kinderen hun vader op laten graven. Omdat hun vader met een metalen binnenkist begraven was, was het skelet, zijn haar en zijn bretels nog goed zichtbaar. Van die opgraving heb ik foto’s gemaakt en de reactie van de zoon toen ik de foto’s liet zien: “Aan de grootte van het skelet en aan de bretels kan ik zien dat het mijn vader is!” Dat was voor hem heel bijzonder.

De kinderen hebben samen hun vader bijgezet in het graf waar ze hun moeder vijf maanden eerder begraven hadden. Hun vader en moeder waren, na 24 jaar van elkaar gescheiden geweest te zijn, eindelijk weer samen.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim

Terug naar archief...