DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-06-2007
WEBLOG VAN TINY SCHOOL 6

Wie beoordeelt uiteindelijk mijn kundigheid?

Soms lopen zaken raar en onvoorspelbaar. Omdat ik nog een gedeeltelijke uitkering ontvang van het UWV heb ik sollicitatieplicht. Dat doe ik dan ook 'braaf', o.a. op de functie van uitvaartverzorger.


Zo werd ik onlangs uitgenodigd voor een sollicitatiebijeenkomst van een landelijke organisatie en mocht ik mijzelf presenteren. En natuurlijk, ik wil mezelf niet verloochenen, komt in mijn verhaal het ritueel begeleiden zeer sterk naar voren. Jammer, ik werd niet aangenomen, want ‘we zijn niet op zoek naar ritueelbegeleiders’ en ‘u bent 'dus' geen uitvaartverzorger?’

Nog geen uur nadat men mij hier telefonisch van op de hoogte heeft gesteld, word ik benaderd door een kennis van een kennis van een vriendin om de uitvaart van schoonvader te regelen. De héle uitvaart, bedoelde ze.

Deze opdracht heb ik uiteraard onmiddellijk aangenomen, maar ik weet best dat ik dat niet in m'n eentje kan. Ik heb mijn collega uitvaartleider ingeschakeld, die ook sinds kort als zelfstandige werkzaam is en wij hebben samen de uitvaart geregeld, uitgevoerd en inhoudelijk vorm gegeven!

Op het moment dat ik deze column schrijf ben ik samen met genoemde collega bezig met het afscheid van een man, die voor familiebezoek uit Nieuw Zeeland hier in Nederland was. Hij overlijdt hier, kinderen zijn gelukkig kunnen overkomen en aan mij is wederom gevraagd om voor alles zorg te dragen. Het regelen van het overbrengen van het lichaam terug naar Nieuw Zeeland, de herdenkingsbijeenkomst hier, de opvang en begeleiding van de kinderen et cetera.

Nogmaals, ik kan dit niet alleen. Ik heb niet alle kennis en benodigdheden. Maar in goede samenwerking is heel veel mogelijk. Het is jammer dat grote organisaties dit niet (willen) inzien. Een ritueelbegeleider kan geen uitvaartverzorger zijn, menen ze. Ik vind het frappant dat bepaalde organisaties inschatten dat je iets niets kunt, of je kwaliteiten niet zien en dat de mensen voor wie je het werk doet, dat wel kunnen. Uiteindelijk is dat ook het belangrijkste, want voor hen doe je dit werk. Uit het vertrouwen dat zij mij geven, put ik de voldoening om dit te doen.

Voor de volledigheid moet ik natuurlijk ook zeggen dat een onderneming in mijn woonomgeving (regio Nijmegen) duidelijk wel vertrouwen in mij heeft. Als uitvaartconsulent heb je je specifieke taakgebied, evenals ritueelbegeleider. Het zijn twee aparte vakgebieden, waarvan het goed is dat je weet wat de ander kan en weet, maar ook het respect en vertrouwen hebt dat ieder zijn/haar werk op de juiste wijze doet.

-----------------------

Tiny School woont in Noord-Limburg en als ritueelbegeleider bij afscheid werkzaam in heel Nederland. Ook Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen kan hij ten dienste zijn. Hij wil nabestaanden behulpzaam zijn met het op hun eigen manier en volgens hun eigen levensovertuiging vorm en inhoud te geven aan de afscheidsplechtigheid.

Eerdere bijdragen van Tiny:
My way
Voorbereiding
Vakantie
Bol wol en antraciet
Rouw op je dak

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Ank Speelziek schreef op 15-6-2008:
Mooi verhaal, goed werk.
Ook ik ben bezig uit de wao te komen.
Logisch dat grote ondernemingen de ritueelbegeleiders niet zo vaak inzetten.
A. Ze doen veel zelf
b . ze krijgen hiervoor een opleiding in verkorte versie door het moment.
c veel mensen weten niet eens van het bestaan of de mogelijkheden af.
d. de concurentie is moordend
e de kerken hebben een grote invloed en spelen hier handig mee om.
Kortom allen door kwaliteit en naamsbekentheid zullen we het redden.
Samenwerkoing is van essentieel belang.
ieder mens heeft toch recht op meer dan een kort woordje en een stukje muziek bij zijn laatste afscheid?

Succes met je werk.


Albert Bolink schreef op 17-9-2007:
Ik herken je woorden , je kunt niet alles alleen . Ben dus ook van mening dat de kleinere ondernemers ook eens vaker moeten samenwerken. Het mooiste voorbeeld heb ik nu: waar 4 regionale uitvaartleiders uit mijn regio ( Enschede ) gezamelijk één stand hebben op de regionale uitvaartbeurs op 1 maart te enschede.


Fokker R.A. schreef op 14-6-2007:
Yo.......
Daar gaan we dan.
't UWV.......
Al sinds 2001 probeer ik m'n gelijk te halen na 'n ongeluk.
Hoorzittingen, herkeuringen, rechters, 't gaat maar door, kep nu 3x geprobeerd er 'n einde aan te maken, maar werd steeds weer wakker.
Hoelang & hoeveeel moet 't nog verder, mij hebben ze al klein, volgende week weer nieuw geld kijken of 't dan wel lukt.
Dis toch geen leven zo...
Ik ben weg,
C ya all in a next life,
Rob F.