DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-06-2007
VERBODEN TE VERZAMELEN?

Hoe moeten musea omgaan met menselijke resten? Hoe presenteer je een Egyptische mummie, al dan niet ontdaan van alle zwachtels, aan het grote publiek? Maar ook: Wat te doen met oorlogskunst of objecten afkomstig van een illegale opgraving? In de tentoonstelling ‘Verboden te verzamelen?’ van het Rijksmuseum van Oudheden gaat alle aandacht uit naar ethische en museale vraagstukken waarmee dit en andere musea vrijwel dagelijks te maken heeft.


Het Rijksmuseum van Oudheden mengt zich hiermee in de actuele discussies in de internationale museumwereld. Aan bod komen dilemma’s rond de omgang met menselijke resten, en het afstoten, de authenticiteit en de herkomstgeschiedenis van objecten, geïllustreerd met authentieke voorwerpen uit eigen collectie. Per dilemma kiest het museum positie en worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de discussie deel te nemen.

Bezoekers kunnen ook een stem uitbrengen op de standpunten bij een ‘interactieve tafel’. Die biedt ook de mogelijkheid bijzonderheden over de casussen te verkennen. De uitkomsten van de publieksstemming zijn te volgen op www.rmo.nl. Op de site is ook het speciale programma te vinden van die tijdens de looptijd van de tentoonstelling plaatsvindt in de Tempelzaal: openbare debatten en lezingen over onderwerpen uit de tentoonstelling.

De dilemma’s in de tentoonstelling worden geïllustreerd met authentieke voorwerpen uit de eigen collectie. Een bronzen kuras, waarvan de Italiaanse regering enkele jaren geleden claimde dat het illegaal zou zijn opgegraven, en voorbeelden van oorlogskunst, waaronder een schilderij uit de Collectie Goudstikker, staan centraal in het thema ‘Herkomst’.

Egyptische kindermummies, mummiehoofden en menselijke schedels van opgravingen uit Nederland illustreren de vraagstukken rond het ‘Verzamelen en presenteren van menselijke resten’.

De duizenden Romeinse olielampjes in het museumdepot komen aan bod bij het onderwerp ‘Ontzamelen’. Daarnaast zetten een serie valse en authentieke Etruskische beeldjes en zwaar tot minimaal gerestaureerde Griekse vazen aan tot nadenken over de ‘Authenticiteit’ van museale objecten.

De tentoonstelling opent op 12 juni en duurt tot 28 oktober 2007. Het Rijksmuseum van Oudheden is te vinden aan Rapenburg 28 te Leiden.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


W. Stienes schreef op 17-2-2008:
Geachte heer Spedlove,
De wet op de lijkbezorging verzet zich slechts op één moment tegen het in het bezit krijgen van menselijke schedels ed.. Er mogen geen schedels ed. uit Nederlandse graven worden genomen. Resten die bij het ruimen aan het licht komen moeten worden herbegraven (bv. knekelput) of worden verbrand. Er worden regelmatig Europese schedels en skeletten aangeboden. Het meeste materiaal komt echter uit Azie (vooal India).
Ondanks dat de export daar al sinds vele jaren verboden is kan men nog steeds verse schedels op de markt vinden.
Ook andere landen zoals China doen vrolijk mee aan deze handel. Invoer en handel hier is niet verboden.
Of de mensen een natuurlijke dood zijn gestorven of zijn gescoord maakt niks uit.
Dood is dood !!
Om een eventuele rel te voorkomen zijn de schedels en skeletten altijd minimaal 100 jaar oud en afkomstig van een arts.
Recent werden echter verse foetusschedels uit China naar de VS gestuurd en zijn ook op de markt aangeboden. Volkomen legaal !!


D. Spendlove schreef op 28-11-2007:
Geachte,

Een schedel dient, zeker als het een menselijk is, in de regel ter onderzoek te worden aangeboden bij een anthropoloog of een forensisch arts / patholoog met ervaring in de anthropologie. Zeker als de opvindsituatie & de ligtijd (de tijd tussen overlijden en opvinding) niet zeker is. Per slot van rekening kan het gaan om een snelle skeletering bij status na misdrijf.
Pas als leeftijd, geslacht en ligtijd van de overledene vaststaat & geen tekenen van geweldinwerkingen vertoont, kan de schedel worden vrijgegeven. Ik weet ik zo niet wat er precies in de wet staat met betrekking tot grafschending & verstoring van de grafrust. Hier zou je nog rekening mee moeten houden.

Met vriendelijke groet,


D. Spendlove
Forensisch patholoog / geneeskundigeW. Stienes schreef op 16-7-2007:
Er zijn ook particulieren die menselijke schedels verzamelen, wat moet je daar dan mee ??