DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-06-2007
VERBODEN TE VERZAMELEN?

Hoe moeten musea omgaan met menselijke resten? Hoe presenteer je een Egyptische mummie, al dan niet ontdaan van alle zwachtels, aan het grote publiek? Maar ook: Wat te doen met oorlogskunst of objecten afkomstig van een illegale opgraving? In de tentoonstelling ‘Verboden te verzamelen?’ van het Rijksmuseum van Oudheden gaat alle aandacht uit naar ethische en museale vraagstukken waarmee dit en andere musea vrijwel dagelijks te maken heeft.


Het Rijksmuseum van Oudheden mengt zich hiermee in de actuele discussies in de internationale museumwereld. Aan bod komen dilemma’s rond de omgang met menselijke resten, en het afstoten, de authenticiteit en de herkomstgeschiedenis van objecten, geďllustreerd met authentieke voorwerpen uit eigen collectie. Per dilemma kiest het museum positie en worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de discussie deel te nemen.

Bezoekers kunnen ook een stem uitbrengen op de standpunten bij een ‘interactieve tafel’. Die biedt ook de mogelijkheid bijzonderheden over de casussen te verkennen. De uitkomsten van de publieksstemming zijn te volgen op www.rmo.nl. Op de site is ook het speciale programma te vinden van die tijdens de looptijd van de tentoonstelling plaatsvindt in de Tempelzaal: openbare debatten en lezingen over onderwerpen uit de tentoonstelling.

De dilemma’s in de tentoonstelling worden geďllustreerd met authentieke voorwerpen uit de eigen collectie. Een bronzen kuras, waarvan de Italiaanse regering enkele jaren geleden claimde dat het illegaal zou zijn opgegraven, en voorbeelden van oorlogskunst, waaronder een schilderij uit de Collectie Goudstikker, staan centraal in het thema ‘Herkomst’.

Egyptische kindermummies, mummiehoofden en menselijke schedels van opgravingen uit Nederland illustreren de vraagstukken rond het ‘Verzamelen en presenteren van menselijke resten’.

De duizenden Romeinse olielampjes in het museumdepot komen aan bod bij het onderwerp ‘Ontzamelen’. Daarnaast zetten een serie valse en authentieke Etruskische beeldjes en zwaar tot minimaal gerestaureerde Griekse vazen aan tot nadenken over de ‘Authenticiteit’ van museale objecten.

De tentoonstelling opent op 12 juni en duurt tot 28 oktober 2007. Het Rijksmuseum van Oudheden is te vinden aan Rapenburg 28 te Leiden.

Terug naar archief...