DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-05-2007
TERMINAAL ZIEKE BESLIST IN BNN-SHOW WIE HAAR NIER KRIJGT

Mag een terminaal zieke centraal staan in een Grote Donorshow? CDA-Kamerlid Joop Atsma vindt van niet. BNN vindt van wel en wil aanstaande vrijdag deze show, waarin de 37-jarige terminaal zieke Lisa bepaalt wie van de drie aanwezige jonge nierpatiënten haar nier krijgt, uitzenden.


Het ‘bredere doel’ van de show is: ‘het nadenken over de bereidheid om donor te worden.’ Atsma vindt dat het programma verboden moet worden. De argumenten die Atsma hiervoor aandraagt zijn deze: “Het hek is met dit programma van de dam. Een zorgvuldige medische afweging wordt zo gepasseerd. Waar worden de mensen in het programma op beoordeeld? Op hun kleur? Op hun geslacht? Op hun seksuele geaardheid?”

BNN wil met dit programma aantonen dat het nog steeds lastig is om aan donoren te komen. Voorzitter Laurens Drillich zegt dat met 33% de kans op een donor voor de deelnemers in de show veel groter is dan voor de mensen op een wachtlijst. Hij weet dat veel mensen de uitzending smakeloos vinden, maar “we vinden de werkelijkheid nog veel schokkender en smakelozer: op een orgaan wachten is nu hetzelfde als meedoen aan een loterij.”

Directeur Paul Beerkens van de Nierstichting juicht de aandacht voor het grote probleem rondom donoren toe, maar keurt de manier van BNN af. Daarbij tekent de Nierstichting aan dat de uitzending van komende vrijdag geen structurele oplossing betekent voor het probleem van het tekort aan donororganen. De enige manier om het tekort structureel op te lossen is een actieve opstelling van het Ministerie van VWS om te komen tot een ‘Masterplan Orgaandonatie’.

De Europese Commissie vindt de donorshow een voorbeeld van ‘tamelijk slechte smaak’. Inmiddels is er ook veel aandacht van buitenlandse media over de uitzending. Met de kop ‘Who survives? Viewers decide’ geeft de Britse krant The Times aandacht aan het programma.

BNN kan waarschijnlijk nu al rekenen op een kijkcijferhit.

Terug naar archief...