DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-05-2007
GRAVEN VAN THEATERMAKERS

Vandaag nam acteur Hans Croiset het eerste exemplaar in ontvangst van het boekje Uitgespeeld. Een theaterrondwandeling op Zorgvlied. Zorgvlied telt veel theatermakers die een belangrijk bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse theatergeschiedenis.


Het boekje is een uitgave van Theater Instituut Nederland. De rondwandeling met plattegrond voert langs de graven van veertien theatermakers op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied, waaronder Herman Heijermans, Louis Bouwmeester, Annie M.G. Schmidt, Gerard Thoolen en Fien de la Mar. Het geeft tevens een korte terugblik op hun leven.

“Het werk van een schilder kan door de generatie na hem nog bewonderd worden, een toneelspeler laat niets na,” zei de beroemde acteur Johannes Jelgerhuis al in de achttiende eeuw. Wat van de carrières van theatermensen rest zijn wat recensies, foto’s, mogelijk een geluidsopname en in het gunstigste geval een video of dvd. Hun eigenlijke oeuvre, de rollen die ze gespeeld hebben en wat zij daarmee teweeg hebben gebracht, is na hun laatste optreden definitief verleden tijd. Uitgespeeld wil de herinnering aan een aantal theatermakers levend houden en carrière en voert de bezoeker langs de graven van deze theatergrootheden. Een lijst van alle andere artiesten die hier begraven liggen is achter in het gidsje opgenomen, inclusief een verwijzing naar de locatie van hun graf.

De uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met
Stichting Dodenakkers.nl
, begraafplaats Zorgvlied, de gemeente Amstelveen en studenten van de Universiteit van Amsterdam. Het boekje is verkrijgbaar op begraafplaats Zorgvlied, bij Theater Instituut Nederland en bij Stichting Dodenakkers.nl voor 2 euro.

Terug naar archief...