DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-05-2007
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 5

Maartje

Maartje is thuis gezond geboren, maar na 4 mooie weken bleek er wat mis te zijn met haar longen. In allerijl werd Maartje naar het ziekenhuis gebracht en na 3 weken van onzekerheid en angst overleed ze daar toen ze 7 weken oud was.


In het eerste gesprek dat ik met Maartje’s vader en moeder had, kozen zij bewust voor een uitvaartcentrum om Maartje na haar overlijden heen te brengen. Ze hadden genoten van de 3 weken samen thuis met Maartje, ze wilden haar nu niet levenloos in het wiegje in haar eigen kamertje leggen. De mooie herinneringen van 4 weken geluk in haar kamertje moesten bewaard blijven en deze mochten niet overschaduwd worden door verdrietige herinneringen. Ik vertelde de ouders wat de voordelen waren als ze de baby thuis zouden houden, maar ze bleven bij hun mening. Ik begreep hen en tegelijkertijd ook niet. Zo’n klein kindje wilde je toch zo lang mogelijk bij je houden?

Ik heb samen met de ouders Maartje opgehaald van de kinderafdeling van het ziekenhuis. In het uitvaartcentrum hadden we van te voren een mooi plekje voor haar gemaakt. Een plek met al de spulletjes en knuffels van Maartje. Er stonden lichtjes te branden toen we met haar bij het uitvaartcentrum aankwamen.

De ouders hebben 5 dagen in het kamertje bij Maartje in het uitvaartcentrum doorgebracht, alleen ’s avonds na tien uur gingen zij naar huis om te slapen. Opa’s en oma’s, familie en vrienden kwamen langs, maar het merendeel van de tijd waren zij met z’n drieën. Het werden voor hen bijzondere, intensieve dagen.

De derde dag heb ik het kistje gebracht dat ze uitgezocht hadden en samen hebben ze Maartje de laatste dag in het kistje gelegd. Op de dag van de begrafenis kwam ik op de afgesproken tijd aan bij het uitvaartcentrum. Maartje’s kistje hadden de ouders al samen gesloten. De dag van het definitieve afscheid van Maartje was zwaar.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie

Terug naar archief...