DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-05-2007
LEIDS ZIEKENHUIS KRIJGT TE VEEL LIJKEN

Het lichaam na de dood ter beschikking stellen, lijkt als wijze van lijkbezorging steeds populairder te worden. Het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) krijgt zoveel aanbod dat het ziekenhuis overweegt een stop in te stellen.


Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft een bericht daarover uit het Leids Dagblad vandaag bevestigd. Het ziekenhuis heeft ruimte om honderd stoffelijke overschotten op te slaan. Ze worden gebruikt voor lessen anatomie. Het aantal mensen dat in een codicil zijn lichaam voor de wetenschap beschikbaar stelt, is in Leiden echter toegenomen van 80 tot 160 per jaar.

Vorige week bleek uit een rondgang van Radio Nederland Wereldomroep langs anatomische instituten dat ongeveer duizend Nederlanders vorig jaar hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking stelden. De toename is zo groot dat niet alleen het LUMC maar ook andere academische ziekenhuizen een stop hebben ingesteld of overwegen dat te doen.

Deskundigen verklaren de toename onder meer doordat de naoorlogse generatie bewuster en vrijer denkt over het ter beschikking stellen van hun lichaam aan de wetenschap. Ook de hoge kosten van een begrafenis en de rompslomp die ermee gepaard gaat, zouden een rol spelen.
Bron: ANP

Mochten alle ziekenhuizen in Nederland een 'stop op lijken' afkondigen dan kunnen gulle Nederlanders altijd nog terecht bij de Duitse Gunther von Hagens en geplastineerd worden:

body donation
Dr. Tod uitvoerig belicht

Terug naar archief...