DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-04-2007
WEBLOG VAN HEDY SUZANNE KUNST-VEGTER 5

Lentekriebels

Het begin van de lente is tevens het startsein van een enerverende periode op begraafplaatsen. De wintersnoei is voltooid en een ieder maakt zich op voor het aanstormende groeiseizoen. Machines worden opgepoetst, gereedschappen gecontroleerd. Waar nodig vindt vervanging plaats van handschoenen, schoffels, spaden, veiligheidsbrillen en oorbeschermers. Niets wordt aan het toeval over gelaten.


Als al het voorbereidende werk aan kant en iedereen tevreden is, wordt reikhalzend uitgezien naar het moment waarop de eerste tekenen van de lente zich voordoen.

Uiteraard wordt ondertussen niet stil gezeten. Voor de jaarlijkse komst van honderden éénjarigen wordt met vaardige bewegingen alvast de hiervoor op de graven aanwezige bloembakjes of -strookjes gespit. Af en toe met verbeten blik als er weer eens op doorgegroeide boomwortels gestoten wordt. Als alles uiteindelijk gespit is wordt teelaarde aangevuld om de kleurrijke bloemetjes straks met verse voedzame grond te kunnen verwelkomen.

Ook de grafmonumenten worden niet vergeten. Waarnodig worden ze opgehoogd en rechtgezet tot ze weer keurig in ’t gelid staan. Nadat ook de algenaanslag weggespoten is zijn ze weer helemaal toonbaar.

En dan breekt er zomaar opeens een heerlijke zonnige periode aan. Ontelbare prunussen staan overal op de begraafplaats te schitteren in vol ornaat. Een prachtig maar kortstondig schouwspel. Snel zullen ze hun bloesem laten vallen. Wat dan weer van de graven geblazen moet worden.

En zo zorgen de medewerkers met enorme inzet en toewijding voor de graven en de begraafplaatsen. Natuurlijk niet alleen in het voorjaar, maar gedurende het gehele jaar. Voor bezoekers is lang niet altijd zichtbaar hoeveel werk dagelijks wordt verzet om het allemaal mooi en netjes te houden. Vandaar dit kijkje achter de schermen. Als blijk van waardering voor al het werk dat gedaan wordt! En, voor alle duidelijkheid. Het is slechts een kleine greep...

------------------------------

Hedy Suzanne Kunst-Vegter is teamleider Sectie Begraafplaatsen van de stad Groningen. Ze heeft de leiding over veertien gemeentelijke begraafplaatsen in Groningen, waaronder Selwerderhof.

Eerdere bijdragen van Hedy Suzanne Kunst-Vegter:
Kerst 2006
De pestvogel
Cemetery-watching
De infozuil

Terug naar archief...