DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-03-2007
WEBLOG VAN MARIELLE VAN HETEREN-VERKERK 4

Paradijsvogel

Af en toe gebeuren er verrassende dingen. Zo werd ik nog niet zo lang geleden telefonisch benaderd door de KRO. Met toch een beetje de gedachte in mijn achterhoofd dat het vast een grap zou zijn, raakten we in gesprek. Alles naar aanleiding van een aankoop van mij via Marktplaats, wat blijkbaar de aandacht had getrokken van de makers van het programma ‘Nederland te koop’.


Mijn verzamelwoede kent geen grenzen. Ons kleine Hans en Grietjeachtige huisje is dan weliswaar niet bekleed met snoepjes en koekjes, maar al aan de buitenkant is te zien dat wij niet van strak, kaal en modern houden. Naast een aantal verzamelingen, van opgezette lieve Bambi hoofden tot vrolijke Pippi Langkous artikelen, bezit ik ook een heus funerair rariteitenkabinet en dit laatste bracht uiteindelijk de KRO bij ons thuis.

Regelmatig zoekend op Marktplaats stuitte ik op de advertentie ‘doodskistversierselen aangeboden’ en de foto toonde een aantal ouderwetse handgrepen, zeer oude rouwlinten en meer van dat soort zaken. Mijn aandacht was getrokken en uiteindelijk bracht ik een bod uit. De verkoper bleek tevens nog iets anders in de aanbieding te hebben: een ‘kinderdoodskistje’. Hoewel ik al twee, zeg maar ‘volwassen’ kisten in mijn bezit heb moest ik toch even slikken. Gezien de vraagprijs van de verkoper zag ik van de ‘versierselen’ af en liet het rusten. Totdat ik benaderd werd of ik alsnog wilde onderhandelen over de prijs, inclusief het kistje. Een oud ambachtelijk gemaakt kistje, in een ver verleden gebruikt als showmodel. Door de tand des tijds aangetast door vocht, stof en houtworm. Na een paar dagen denkwerk wist ik het opeens en zag de bestemming van het kistje voor me. Telefonisch werd de aankoop bevestigd en dit leidde ook tot het telefoontje van de KRO.

Afspraken werden gemaakt, een datum gepland en vol ijver ging ik aan de poets. Plotseling zag ik overal stof- en spinraggen hangen die ik daarvoor nooit had gezien, mijn kroonluchters leken opeens dof en stoffig en de tuintegels waren ineens akelig groen. En oh jee, wat trek je in hemelsnaam aan als je op televisie komt. Mijn Gothic kleding met stoere doodskoppen en kruizen leek opeens wel erg gerelateerd aan dood en vergankelijkheid, mijn haar bleek ineens akelig grijs en waarom had ik in godsnaam twee enthousiaste boxers in huis, die opeens meer dan ooit leken te verharen, kwijlen en modderpoten binnenbrachten.

Uiteindelijk brak de dag van de opnamen aan. Huisje nog nooit zo schoon geweest, haren geverfd en de honden even uitbesteed. De weergoden gaven zelfs hun medewerking, het was met recht wat men noemt ‘grafweer’, een sombere dag die begon met regen en droog zou het die dag niet meer worden.

Leuk, spannend en toch ook wel een beetje eng, opeens een cameraploeg in ons huisje en, erger nog, het idee dat half Nederland straks bij ons naar binnen gluurt. Mij ervan bewust dat ik straks wellicht gedoodverfd als ‘Graftakje’ door het leven zal gaan, heb ik toch letterlijk en figuurlijk mijn deuren opengegooid. Verteld hoe ik in het leven sta, wat mijn ideeën zijn over het leven en vooral ook over de dood. Ik ben me er van bewust dat mijn funeraire verzameling met onder andere kisten en grafkruizen door anderen als morbide kan worden gezien, voor mij is het een soort mengelmoes van historie, kunst en humor.

Het kinderkistje staat inmiddels bij ons thuis. Omgetoverd van een oud en vies stukje verleden in een sprookjesachtig beschilderd boekenkastje met daarin mijn sprookjesboeken. Het is me gelukt van iets dat ‘lelijk’ was iets moois te maken. Iets dat ik in het dagelijkse leven steeds weer zal proberen na te streven. Het leven geeft aan ieder mens naast vele mooie ervaringen ook veel zorgen, pijn en verdriet. Ik hoop dat ik, op mijn eigen-wijze en misschien niet altijd gangbare manier mijn steentje bij kan dragen en de wereld om mij heen een beetje mooier kan kleuren. Een raar idee om binnenkort naar mezelf op televisie te kijken.
Voor wie wil, wees welkom in mijn wereld…

(Het is nog niet bekend wanneer de uitzending van Nederland te koop met Mariëlle wordt uitgezonden.)

----------------------------

Mariëlle van Heteren-Verkerk is overledenenverzorgster /mortuariummedewerkster. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van de laatste verzorging aan overledenen in ziekenhuizen, diverse zorginstellingen en in enkele gevallen bij de overledene thuis. Verder alle voorkomende mortuariumwerkzaamheden, waaronder het assisteren van politie en schouwarts ingeval van niet-natuurlijk overlijden en het opvangen en begeleiden van nabestaanden bij confrontatie en rouwbezoek.

Eerdere bijdragen van Mariëlle:
Koorddanser
Deadline
Pippi Langkous

Terug naar archief...