DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-02-2007
WEBLOG VAN ASET 2

Verkeerde daum

Wanneer je familieberichten verwerkt voor de krant, heb je veel contacten met rouwende mensen. Niet altijd gebeurt het opgeven van een familiebericht via de mail of over de post. Soms staan er hevig geëmotioneerde mensen bij ons aan de balie.


Zij hebben net een dierbare verloren en willen een aantal dingen regelen, zoals het bestellen van bloemen en het opgeven van een overlijdensadvertentie. Die laatste wordt dan vaak ook ter plekke op een velletje papier in elkaar gezet. Of ze komen op de achterkant van een gebruikte envelop, op een krantenknipsel of een servetje hun tekst aanleveren. Wij zorgen er dan voor dat deze tekst op een logische manier in de krant terechtkomt. Op dat moment fungeer je dan tevens als praatpaal, of maatschappelijk werk(st)er.

Toen een bekende stadsgenoot overleed, stonden zijn plaatselijke kroegvrienden aan de balie. Op de achterkant van een bierviltje was met veel emotie een prachtige tekst neergepend. Bevlekt door de biertjes die erop hadden gestaan, kon nog net de tekst worden gelezen. De lucht die het viltje verspreidde, hebben wij op de afdeling nog lang geroken.

Een andere keer kwam er een aan de balie die een concept tekst op zijn hand had geschreven. Meteen bij het ontvangen van deze heer, barstte hij in tranen uit. Zijn beste vriend was overleden, vertelde hij me. Hij droogde zijn tranen voortdurend door met zijn handen over zijn ogen te strijken. Toen de man eindelijk een beetje bedaard was om zijn tekst op te lezen, was er niets meer van te lezen op zijn hand. Samen hebben we geprobeerd ter plekke een mooie tekst te bedenken. Daags na de begrafenis ontvingen wij een kaartje waarin de man ons bedankte voor de goede opvang en afhandeling van zijn advertentie.

Hoe gaat dat als de overledene geen geliefd persoon was? Dit maakt het opstellen van een advertentietekst vaak iets lastiger. Toen een werkgever een advertentie wilde plaatsen voor zijn overleden werknemer, kon hij met de door ons aangedragen voorbeeldtekst, 'Bedroefd zijn wij door het overlijden van onze fijne collega X', niet veel beginnen. De collega’s waren helemaal niet bedroefd, bovendien ging het hier niet om een fijne collega. Toch wilde de werkgever een advertentie in de krant, uit respect voor de nabestaanden. We pasten de tekst aan: 'Heden is overleden onze collega X.'

Het meest bizarre wat we aan de balie meemaakten, was het verhaal van een vrouw die een advertentie kwam opgeven en alles al tot in de puntjes had geregeld. Het familielid persoon waarvoor ze de advertentie opgaf, was van plan euthanasie te plegen maar was nog niet overleden! We hebben de advertentie niet aangenomen. Waarschijnlijk hebben we een hoop leed voorkomen, want achteraf bleek dat ze de verkeerde datum had doorgegeven!

--------------------------------------------------

Aset werkt samen met enkele collega´s voor een aantal regionale dagbladen op de familieberichtenafdeling. Op deze afdeling worden onder andere de rouwadvertenties aangenomen en verwerkt. Aset schrijft onder een pseudoniem.

Eerdere bijdrage van Aset: Goed spellen

Terug naar archief...