DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-01-2007
WEBLOG VAN HEDY SUZANNE KUNST-VEGTER 2

De Pestvogel

Paparazzi! Op de begraafplaats. Wat doen die hier? Snel loop ik naar de loketmedewerkers. Wordt er misschien een bekende Groninger begraven vandaag? Nee, dat kan het niet zijn. De namen op het bord doen bij ons geen bel rinkelen.


De seniorbeheerder kuiert inmiddels quasi-nonchalant richting het groepje fotografen die behangen zijn met dure camera’s en enorme telelenzen. Met onze neuzen tegen de ramen gedrukt volgen we de gebeurtenissen.

Met ingehouden adem kijken we hem aan als hij het loketgebouw weer binnen stapt. “De pestvogel,” zo vat hij zijn bezoek aan het groepje fotografen bondig samen. De Pestvogel?, denk ik verward. De informatie is bij mijn hersenen aangekomen maar vindt daar niet meteen iets herkenbaars. Tot ik opeens geschrokken uitroep: “De vogelpest”?

“Nee natuurlijk niet,” antwoordt de senior verstoord over zoveel domheid. “Geen vogelpest, maar de pestvogel. Deze fotografen zijn vogelspotters die via internet een melding hebben gekregen dat hier een zogeheten Pestvogel is waargenomen. Ze willen hem nu met eigen ogen zien en een foto maken als bewijs.”

Opnieuw bereikt de informatie mijn hersenen maar de pestvogel is duidelijk geen bekende voor mij. Ik neem snel plaats achter mijn computer en na enig googelen vind ik een website met daarop registraties van waarnemingen van vogels. Begraafplaats De Selwerderhof wordt zelfs regelmatig genoemd op de site.

Op 09-01-07 en op 13-01-07 wordt inderdaad de Pestvogel waargenomen. De naam van de melder staat erbij. Tevens meldt hij de waarneming van een ransuil en een ijsvogel. De ransuil wordt door onszelf ook regelmatig waargenomen maar goh, kun je dat melden op zo’n website? Dat wist ik niet. Geboeid kijk ik naar wat er verder nog gespot is. Op 9 januari heeft iemand de koperwiek gesignaleerd en veel eerder, op 27-11-06, meldt iemand een egel. Die telt dus kennelijk ook.

Geamuseerd denk ik aan alle bij ons bekende flora en fauna op de Selwerderhof: meerdere beschermde vleermuissoorten, de poelkikker, zo’n tien reeën, een vos… en dan nog niet gesproken over alle bijzondere vogel- en plantensoorten. Wat te denken van de koekoek, de nachtegaal, de spotvogel, de grauwe vliegenvanger en de matkop. Deze behoren allemaal tot de bij natuurliefhebbers bekende Rode lijst. Maar er bevindt zich ook een kolonie blauwe reigers. En zo kan ik nog 47 soorten broedvogels verder gaan.

Maar laat ik nu maar niet alles verklappen over wat wij met een zekere regelmaat aan flora en fauna ‘waarnemen’ want dan is de lol er misschien snel af bij het grote publiek. En dat is toch zonde van al die dure camera’s met telelenzen.

----------------------------

Hedy Suzanne Kunst-Vegter is teamleider Sectie Begraafplaatsen van de stad Groningen. Ze heeft de leiding over veertien gemeentelijke begraafplaatsen in Groningen, waaronder Selwerderhof.

Eerdere bijdrage van Hedy Suzanne Kunst-Vegter: Kerst 2006

Terug naar archief...