DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-01-2007
PLAATS DELICT AMSTERDAM

In het fotografiemuseum Foam zijn foto's te zien uit uitgebreide archief forensische fotografie van de Amsterdamse politie. Het merendeel van de foto’s toont zogenaamde plaatsen delict: de plek waar een lijk is gevonden, waar brand heeft gewoed of een ongeluk is gebeurd.


Nooit eerder zijn foto’s uit de periode 1965-1985 gepubliceerd of elders in het openbaar te zien geweest. Alle geselecteerde beelden zijn verontrustend of onaangenaam, maar ze bezitten tegelijkertijd een onheilspellende, mysterieuze schoonheid.

Voor de tentoonstelling in Foam is een selectie gemaakt van foto’s die oorspronkelijk gemaakt zijn voor een select professioneel publiek. Ze dienden als bewijslast voor criminele feiten, als situatieschets en ter verduidelijking van het Plaats Delict in de rechtbank.

Voor het Amsterdams politiekorps was fotografie tot aan 1970 een bijzaak, de fotograferende rechercheurs hadden geen professionele fotografieopleiding genoten. Na 1970 kwamen er voor het eerst burgers, professionele fotografen, bij het korps. Dit verklaart de opvallende, vaak haarscherpe, heldere foto’s en sterke fotografische composities uit die tijd.

De tentoonstelling bevat opnamen van plaats delicten buiten, in Amsterdamse café's, nachtclubs, hotelkamers, coffeeshops en privé-woningen. Ze geven een gedetailleerd tijdsbeeld, van armoedige Amsterdamse interieurs begin jaren zestig tot uitbundige kleurexplosies op de muren in de jaren zeventig. Ook de enorme veranderingen en verharding die te zien zijn van het leven in Amsterdam tussen 1965-1985, maakt van deze tentoonstelling een belangrijk document

Voor de tentoonstelling is bewust geen gebruik gemaakt van verdere uitleg, maar is puur op beeld geselecteerd. Zonder de bijbehorende dossiers verwijzen de foto’s alleen nog maar naar zichzelf. Ondanks de pijnlijke en lugubere taferelen van moord, zelfmoord en misdaad bezitten de foto’s een ontroerende schoonheid.

Plaats Delict Amsterdam - foto's uit het politiearchief 1965-1985 is te zien t/m 25 februari 2007 in Foam, Keizersgracht 609 te Amsterdam.

Terug naar archief...