DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-11-2001
HANS RADEMAKER, ONTWERPER VAN UITVAARTKISTEN

De kist/kast

In 1993 maakte Hans Rademaker zijn eerste, eigen kist/kast: een boekenkast dat na zijn overlijden dienst zal doen als doodskist. Inmiddels is 'de doodskist die je midden in de kamer kan zetten zonder dat iemand het macaber zal vinden' populair in kleine kring en is-ie in meerdere Nederlandse huizen te vinden. Rademaker maakt echter ook nog andere uitvaartproducten. Sinds kort heeft hij ook een compagnon, Ren Fleur, en samen hebben ze het bedrijf 'Ibis productvernieuwers in uitvaart' opgericht.


Naam: Hans Rademaker
Leeftijd: 39
Beroep: ontwerper van uitvaartkisten

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
In 1993 heb ik mijn eigen doodkist/boekenkast ontworpen . Het was n van mijn eindexamenwerkstukken van de kunstacademie in Utrecht. De kist is ontstaan als reactie op de toen kille manier van afscheid nemen van overledenen. Ik wilde vooral de discussie aanwakkeren. Dat is - natuurlijk niet alleen door mij - aardig gelukt.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Ik kan als mens echt iets voor anderen betekenen door ze keuzemogelijkheden aan te bieden, door humanere kisten en grafmonumenten te ontwerpen en te maken.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Zeker doen. Het is een prachtig vak waarin je als mens veel van jezelf kunt leggen. Je krijgt ook veel terug van de mensen voor wie je werkt. Blijf echter goed opletten, laat je niet opslokken door alle gebeurtenissen. Zie evenwicht te vinden tussen te betrokken en onverschilligheid/zakelijkheid.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Behalve kisten ontwerp en maak ik ook meubels. Als ik dat ook even buiten beschouwing laat, zou het wel iets in de buitenlucht zijn. Boswachter of ecologische boer.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
In 1994 heb ik voor een mevrouw van 74 jaar eenzelfde kist /boekenkast als mijn eigen kist/kast gemaakt. Ik had met haar afgesproken dat ze in ieder geval n dag moest meehelpen. Dit om het haar kist te laten zijn. Op een dag kwam ze met de trein en haar vouwfiets uit Amersfoort naar de werkplaats om te helpen met schuren. We hebben ongeveer 2 uur geschuurd en 6 uur gepraat over het leven. Vorig jaar ben ik nog op haar 80ste verjaardagsfeest geweest. Ze is nog hartstikke fit.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Een uitvaartondernemer belde ons voor een draagbaar, hij vroeg naar de prijs en hoe dat dan ging met het transport. In mijn naviteit zei ik: "Ze komen ze altijd halen." Dat was ook zo, maar mijn compagnon en ik hadden kort daarvoor afgesproken dat we onze kisten en draagbaren voortaan ook zouden bezorgen. Om zo dezelfde service te bieden als de grote kistenfabrieken. "Dank u voor de informatie," zei ze nog. "Ik bel u nog wel terug." Nooit meer iets van gehoord. Van mijn compagnon wel. Het is goed om met z'n tween een bedrijf te runnen, kun je elkaar bij de les houden.

7. De dood betekent voor mij
Het einde van mijn leven. Ik geloof niet in een hiernamaals. Als ik overlijd is hoop ik wel dat iets van mijn gedachtegoed doorleeft in andere mensen. Het betekent voor mij ook dat als ik iets wil, dat ik dat n moet doen, morgen kan het misschien niet meer. Mijn kist herinnert me daar wel eens aan.

Enkele producten van Ibis.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


m. sanders schreef op 28-3-2008:
graag ontvang ik de prijs van de kist

Redactie:
Kijk op de site van Ibis: www.ibisproduct.nl.Redactie schreef op 12-12-2004:
De technische eisen zijn neergelegd in het Lijkomhulselbesluit.

Deze kunt u inzien op Uitvaart.nl, zie http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=793annet maarse schreef op 9-12-2004:
ik wil ook een keer een kist maken in een minder statische vorm, kunt u mij vertellen welke technische eisen er zijn?


M.Hoogesteger schreef op 7-12-2002:
Ik heb met grote ogen naar de uitzending gekeken op de tv.
Het ontwerpen van je eigen grafkist is iets wat vaak als vreemd en eng word gezien, zeker in onze provincie want er word al niet over de dood gepraat en al zeker niet over welke kist je wil.
Toch lijkt me dat iets om hier in de toekomst eens uit te proberen vandaar mijn aanvraag voor meer informatie.peter van beek schreef op 14-8-2002:
Hallo, als fotograaf wil ik graag begrafenissen gaan fotograferen.
Kun je mij wellicht helpen aan een naam, een tip of wat dan ook?
Groet,peter
www.petervanbeek.com


suneka uitvaartverzorging schreef op 14-4-2002:
wij vinden de produkten van ibis werkelijk goed een hele vooruitgang in de uitvaart wereld jongens ga zo door