DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-12-2006
WITTE DRAAGKRACHT

Omdat koningin Wilhelmina in de wederopstanding geloofde, was de dominante kleur van haar begrafenis wit. Wit is evenals zwart een religieuze kleur en staat voor (goddelijke) reinheid, trouw, zuiverheid, netheid, leegte, dood, ongereptheid, volmaaktheid, onschuld, licht van geest, vrede en leegte.


Zwart staat voor dood, rebellie, duisternis, elegantie, rouw, verderf, vernietiging en heeft een meer negatieve connotatie dan wit. Eigenlijk past wit dus veel beter bij een uitvaart dan zwart en in veel culturen is dat ook de rouwkleur.

De witte kist en witte lijkwagen bestaan al langer. Nu zijn er sinds kort ook witte dragers. Als eerste onderneming in Nederland biedt Draagkracht de mogelijkheid om een geheel witte uitvaart uit te voeren. Draagkracht heeft een exclusief wit tenue laten ontwerpen en fabriceren voor de kistdragers.

De dragers hebben een volledig witte hooggesloten tuniek met opstaande kraag. De schouders zijn voorzien van schuifpassanten met wit gevlochten epauletten. De tuniek kan naar keuze van de uitvaartonderneming en familie worden voorzien van verschillende knopen: dof zilver, glanzend zilver of goud. Het geheel wordt gecompleteerd met een witte bijbehorende pantalon, witte handschoenen en zwarte officierslakschoenen. Het tenue bevat elementen van de Nederlandse Marine, de Koninklijke Marechaussee en het US Marine Corps. De witte dracht wordt zonder hoofddeksel gedragen.

Draagkracht is gevestigd in Tilburg en bestaat sinds 2005. Het bedrijf levert personeel aan uitvaartondernemingen in Noord-Brabant en Gelderland.

Terug naar archief...