DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-11-2001
HARRIE LIGTVOET, MEDE-EIGENAAR VAN REPOS, WAAR MEN DE LAATSTE WENSEN KAN VASTLEGGEN

Verschil maken

Uw laatste wensen vastleggen - daarbij desgewenst adviseren - elke drie jaar uw wensen geheel up to date maken en na uw overlijden uw nabestaanden op de hoogte brengen van alles wat u wel en niet wilde, dat doet Repos, opgericht door Harry Brand en Harrie Ligtvoet. Aan de laatste legde we onze 7 vragen voor.


Naam: Harrie Ligtvoet
Leeftijd: 41
Beroep: mede-eigenaar van Repos

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
Ik ben vanuit het algemeen verzekeringsadvies terechtgekomen in een groep binnen het verzekeringsbedrijf die zich uitsluitend bezig hield met uitvaartverzekeringen. Daar werden de contacten met uitvaartondernemers steeds hechter en leerde ik de uitvaartwereld kennen als een heel mooi vakgebied.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Mensen leggen bij ons bedrijf hun wensen rondom hun eigen uitvaart vast. Wij helpen hierdoor mensen hun gedachten te ordenen. Het vastleggen van de wensen betekent voor veel mensen dat ze daarmee een gerust gevoel krijgen. Dat vind ik persoonlijk een mooie kant van mijn beroep.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Dan zou ik dat van harte steunen. Werk in de uitvaartwereld is betekenisvol. Je kunt een groot verschil maken voor mensen in een moeilijke tijd. De uitvaart zelf heeft belangrijke betekenis voor het begin van de rouwverwerking. Als daar iets niet goed loopt dan kan dat nog lang voor problemen blijven zorgen.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Dan zou ik vermoedelijk nog gewerkt hebben als verzekeringsadviseur. Ook een mooi vak, maar je blijft daar wat verder van de mensen af.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Verschillende keren hebben wij van klanten gehoord dat zij lang gezocht hebben naar een prettige manier om alvast hun ideeŽn over hun eigen uitvaart vast te leggen. Als mensen dan bij ons terechtkomen en verzuchten 'dit is precies waar wij naar zochten', dan geeft je dat een heel goed gevoel.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Wij zijn niet direct betrokken bij de uitvoering van uitvaarten. In die zin zien wij niet het leed van mensen die net een dierbare hebben verloren. Wij werken met mensen die over het algemeen nog volop in het leven staan, maar hun zaakjes secuur willen regelen. Binnen het werk bij Repos kan ik mij geen situatie herinneren waarvan ik zou zeggen 'dat wil ik nooit meer meemaken'.

7. De dood betekent voor mijÖ
Het onvermijdelijk en definitief einde van mijn aanwezigheid op deze wereld (en wat mij betreft ook daarbuiten). Dit betekent dat ik heel goed besef dat het hier en nu moet gebeuren. Nu moet ik werken aan mijn geluk en dat van mijn omgeving. Ik draag daar verantwoordelijkheid voor. Ik bedoel hiermee dat ik niet passief mag zijn voor wat betreft ontwikkelingen rond mijn eigen geluk en dat van anderen. Als je kans ziet 'verschil te maken' dan moet je dat ook doen!

Terug naar archief...