DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-11-2006
ANTI-ROOKACTIVIST ALLEN CARR OVERLIJDT AAN LONGKANKER

Als je de kop zo ziet lijkt het een cynisch bericht. Miljoenen mensen zijn door zijn boeken aangezet tot stoppen met roken en dan overlijdt de auteur zelf aan longkanker. Hij was al veel jaren eerder dood geweest, als hij niet op zijn 50ste gestopt was met roken, meende Carr zelf.


Want stoppen met roken heeft altijd zin, bleef Carr ook tijdens zijn ziekte benadrukken. Afgelopen zomer werd bij hem longkanker ontdekt. Hoe eerder iemand stopt, hoe beter het is. Onderzoek bevestogde hem hierin. Wie levenslang rookt, sterft gemiddeld tien jaar eerder dan een niet-roker. Mensen die op hun dertigste stoppen, kunnen de schade nog grotendeels tenietdoen. Rokers die pas op hun vijftigste stoppen, moeten gemiddeld al vijf jaar van hun leven inleveren.

Carr heeft jarenlang stevig gerookt, zo'n honderd sigaretten per dag zei hij zelf. Hij stopte toen hij 50 was. Zijn dood, 23 jaar na dato, is vrijwel zeker een verlaat gevolg van zijn vroegere gedrag. Als hij was blijven roken, zo geloofde Carr stellig, was hij vele jaren eerder gestorven.

Allen Carr 1934-2006

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


wil schreef op 21-12-2006:
Ik ben 16 okt 2006 gestopt met roken ,naar aanleiding van een ontschuldige arm operatie,toen besefte ik pas hoe dankbaar je moet zijn als je gezond bent.
Dat heeft me doen besluiten om te stoppen.
Tot op heden is me dat gelukt en ik zal er alles aan doen om te blijven stoppen


Theodoorv schreef op 6-12-2006:
Ik ben 18 maanden geleden gestopt met roken na het lezen van het boek van Allen Carr. Hij heeft zeker nooit een hetze tegen de rokers gevoerd. Alleen een helpende hand aangereikt aan de roker waarvoor ik dankbaar ben.


Jan van Doorn schreef op 5-12-2006:
Erg nieuws is het niet. Een Nobel prijs voor wat dan? Gerookt wordt er toch wel en al het andere wat er in de lucht geschoten wordt, daar deed de goede man niets aan. Hij ging te ver met een hetze tegen de roker. Ik zeg dit als niet roker en ik heb ook nooit gerookt. Ik vind die anti rokers allemaal vervelend.Kjell schreef op 2-12-2006:
Dit is erg nieuws. Maar als hij nooit gestopt was was hij al eerder dood geweest. Daar ben ik van overtuigt. Ik vind het jammer dat hij nooit de nobelprijs heeft gekregen want dat heeft hij zeker verdient.