DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-11-2006
ANTI-ROOKACTIVIST ALLEN CARR OVERLIJDT AAN LONGKANKER

Als je de kop zo ziet lijkt het een cynisch bericht. Miljoenen mensen zijn door zijn boeken aangezet tot stoppen met roken en dan overlijdt de auteur zelf aan longkanker. Hij was al veel jaren eerder dood geweest, als hij niet op zijn 50ste gestopt was met roken, meende Carr zelf.


Want stoppen met roken heeft altijd zin, bleef Carr ook tijdens zijn ziekte benadrukken. Afgelopen zomer werd bij hem longkanker ontdekt. Hoe eerder iemand stopt, hoe beter het is. Onderzoek bevestogde hem hierin. Wie levenslang rookt, sterft gemiddeld tien jaar eerder dan een niet-roker. Mensen die op hun dertigste stoppen, kunnen de schade nog grotendeels tenietdoen. Rokers die pas op hun vijftigste stoppen, moeten gemiddeld al vijf jaar van hun leven inleveren.

Carr heeft jarenlang stevig gerookt, zo'n honderd sigaretten per dag zei hij zelf. Hij stopte toen hij 50 was. Zijn dood, 23 jaar na dato, is vrijwel zeker een verlaat gevolg van zijn vroegere gedrag. Als hij was blijven roken, zo geloofde Carr stellig, was hij vele jaren eerder gestorven.

Allen Carr 1934-2006

Terug naar archief...