DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-11-2006
UITBREIDING DNO NU AL ONDERSCHEIDEN

In september jongstleden is een bijzonder nieuw asbestemmingsgebied officieel geopend op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster (DNO) in Amsterdam. Het gebied is nog niet geheel voltooid, maar valt nu al in de prijzen.


Het gebied is bijzonder vanwege de architectuur, die is ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten. Zij hebben een structuurvisie voor het gedenkpark gemaakt, dat de treffende naam ‘de streepjescode’ heeft meegekregen. Het oppervlak is onderverdeeld in rechte, verticale stroken; op elke strook is een andere vorm van asbestemming mogelijk en elke strook heeft een eigen uitstraling. Opvallend is de ruimtelijkheid, die het meest tot uiting komt bij de vijver met de gouden, drijvende urnen. De hoge, lange urnenmuur is monumentaal en levert een en al verrassing op: rustige zithoekjes en columbaria die op een onregelmatig speelse wijze zijn gerangschikt.

Marie-Louise Meuris, directeur van DNO, legt uit dat het nieuw is voor de begraafplaats dat op sommige gedeelten van dit asbestemmingsgebied de identieke stenen van de urnengraven al zijn neergelegd en dat de toekomstige ‘huurders’ er alleen nog maar een naam en data op kunnen zetten. “Als je daar wilt liggen, kun je niet voor een andere steen kiezen. Wil je dat wel, dan moet je een ander gebied uitkiezen. Ons motto luidt voortaan: ‘alles mag, maar niet (meer) overal’. Wij willen de ordening in vakken die door de architect is bedacht zo houden; de begraafplaats bepaalt wat hier wel en niet mag. Wij hebben het overzicht, dat schept rust.”

Eind oktober won DNO met het nieuwe asbestemmingsgebied de Funeral Award 2006 in de categorie Award voor Steden en Gemeenten.

Op de foto de vijver met drijvende urnen.

Terug naar archief...