DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-09-2006
DRIJVENDE URNEN EN IMPOSANTE URNENMUUR

Donderdag 21 september vond de feestelijke opening plaats van een nieuw gebied op begraafplaats De Nieuwe Ooster waar een variŽteit aan asbestemmingen mogelijk is.


Het gebied maakt onderdeel uit van een veel groter gebied dat in ontwikkeling is. In opdracht van en in nauwe samenwerking met maakten Karres en Brands landschapsarchitecten een structuurvisie voor het gedenkpark. Gisteren werd op de eerste herfstdag in een warme nazomerzon deze eerste fase in de aanwezigheid van veel genodigden feestelijk afgerond.

Het ontwerp van Karres en Brands heeft als de bijnaam de treffende naam 'de streepjescode'. Het oppervlak is onderverdeeld in rechte, vertikale stroken; op elke strook is een andere vorm van asbestemming mogelijk en elke strook heeft een eigen uitstraling. Opvallend is de ruimtelijkheid (het meest duidelijk bij de vijver met de gouden, drijvende urnen) en de monumentaliteit van sommige elementen, met name de hoge, lange urnenmuur. Bij binnengaan levert deze een en al verrassing op: rustige zithoekjes, columbaria die op een onregelmatig speelse wijze zijn gerangschikt.

Dit gebied is zonder meer een prachtige uitbreiding van een sowieso al prachtig gedenkpark.

Terug naar archief...