DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-09-2006
DE EERSTE ROUWSTYLISTE IS EEN FEIT

Vormgeven aan de dood, dat is wat sterfstyliste Isabelle Feenstra (26) wil. “Mensen hebben al genoeg aan het hoofd als ze iemand verloren hebben. Ze zijn dan helemaal niet bezig met de inrichting van hun huis of het haar van de overledene. Dat is jammer, want het kan zoveel beter. Zoveel mooier. En daar kom ik in beeld. Ik breng de mensen een stukje bewustwording van vormgeving. Zo heb ik pas een sterfhuis omgetoverd tot hemel. Prachtig. Je kunt zoveel bereiken met de juiste stoffen.”


Op 1 juni 2001, lieten we Isabelle Feenstra op onze site aan het woord, een prachtvrouw met een prachtberoep. Maar helaas, ze bestond niet echt, tot grote droefenis van meerdere lezers. Ze was een verzinsel van Marijke Streefkerk, evenals de rouwkosteres, de uitvaartchoreograaf en nog wat bijzondere uitvaartberoepen. Velen trapten er in, tot respectabele NRC-journalisten aan toe.

Wij dachten dat de grap voor zichzelf zou spreken, want een sterfstyliste, hoever kunnen we gaan met de verRTLisering van het dagelijks leven? Dat doet je toch denken aan die talloze, en blijkbaar immens populaire, make-over programma’s van de commerciële omroepen, waarin mens en huis worden gerestyled volgens de laatste modetrends. Met de dood gaan we toch anders om? De woorden ‘stylen’ en ‘stylist’ past toch niet bij zoiets ernstigs als de dood? Of zijn wij nu hopeloos belerend, ouderwets en blijkbaar geheel klaar om op Balkenende te stemmen?

Dat oordeel laten we aan u over. Een ding is zeker, Marijke Streefkerk had een vooruitziend oog, want de eerste uitvaartdanseres deed al snel nadat zij haar stukje schreef haar intrede, en nu is er dan de eerste rouwstyliste, met een naam die Marijke had kunnen bedenken: Dianca Mittendorff. Dianca richtte Papillon Styling op, een bedrijf dat zal zich helemaal toelegt op het inrichten van rouwkamers.

Het bedrijf is de eerste in zijn soort, vertelt Dianca aan een journalist van De Stentor. Ze bedacht het concept zelf en werd op het idee gebracht toen ze de prachtige inrichting van een kamer zag waarin een overledene was opgebaard. “Dat was in een kleine gemeenschap waar buren nog veel voor elkaar zorgen. Het was zo prachtig, dat je gelijk voelde dat er veel aandacht aan de ruimte was besteed. Ik krijg er nu nog kippenvel van.” Toen begin dit jaar een goede vriendin van haar overleed, besloot Mittendorff haar kamer met volle toewijding aan te kleden. “Ik kreeg daar zo veel complimenten over, dat het in mijn hoofd bleef spelen. Uiteindelijk besloot ik er werk van te maken en heb ik Papillon Styling opgericht.”

Begin september is Dianca Mittendorff met haar bedrijf van start gegaan. Diverse attributen en accessoires heeft ze aangeschaft: een verhoogd bed komen dat eenvoudig hygiënisch schoon te houden is, grand foulards, muziek, engeltjes, spiegels, verlichting, kamerschermen. Maar bijvoorbeeld ook verf, waarmee kinderen een tekening kunnen schilderen.

Mittendorf is van huis uit sociaal-cultureel werkster. “De dood heeft mij altijd geďntrigeerd. Vooral hoe mensen er mee omgaan en welke impact het overlijden van een dierbare heeft. Door nabestaanden te helpen met een mooie inrichting, hoop ik mensen te helpen bij hun rouwproces.”

Een rouwkamer laten inrichten door Papillon Styling kost tussen de 500 en 1000 euro, afhankelijk van materialen die worden geleend. Kijk voor meer informatie op www.papillonstyling.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


marianne schreef op 6-10-2006:
voor alles is vast een markt, waarom niet...? wie weet hebben we over een aantal jaar reincarnatietherapeuten die vooraf bij het sterven begeleiden in plaats van nu achteraf, een leven later, haha; ik houd me aanbevolen voor de allereerste rouwvisualisaties rondom de kist; overigens heb ik zelf keer lezing gegeven in breda in het crematorium over reincarnatie; er verschuift nogal wat in vraag en aanbod in de loop der jaren, dus stylisten, therapeuten, rouwbegeleiders etc, ga gewoon uw gang, maar wel graag integer en met liefde en respect voor de omgeving van de overledene en de overledene zelf


M.G. Merza schreef op 6-10-2006:
Carla,
Ik denk dat mensen capabel genoeg zijn om zelf te kiezen wat ze willen. Zo ook het kiezen van een styliste Je wordt toch niet gedwongen, er is hier sprake van vrije keuze....bovendien mag ik a.u.b. zelf een keuze maken zonder oordeel van buitenstaanders die gelijk hun oordeeel klaar hebben!Over over betutteling gesproken.Inderdaad zegt zo een uitspraak genoeg over de persoon zelf...


carla schreef op 21-9-2006:
Natuurlijk mag je doen wat je wilt Astrid, als je denkt dat je het verlies van een naaste beter kan verwerken waneer de gordijnen bij de sprei passen, ga vooral je gang.
En ik geef onmiddelijk toe, voor de prijs hoef je het niet te laten, ik bedoel, 500 tot 1000 euro, het is een koopje!


astrid schreef op 20-9-2006:
Hoezo mensen geld uit hun zak kloppen, Carla? Als mensen dit nou graag zelf willen... Misschien zegt het al genoeg, dat jezelf zo denk.


Carla schreef op 17-9-2006:
En zie hier, alweer een creatieve manier om mensen geld uit de zak te kloppen onder het mom van "Helpen bij het rouwproces".