DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-09-2006
DE KNEKELPUT IS WEER IN HET NIEUWS

'Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het ruimen van graven met meer respect moet gebeuren. Op dit moment komen stoffelijke overschotten van geruimde graven in een knekelput terecht. Met shovels worden menselijke overschotten in een kuil gesmeten. Toezicht is er niet...'


Zo kondigde EénVandaag het item 'Verdwijnt de knekelput?' aan afgelopen donderdag. Hans Holdorp uti Leusden richtte al in 2002 het Comité van Waakzaamheid op, dat streeft naar strengere regels en normen voor het ruimingsbeleid op begraafplaatsen én een aanpassing van de Wet op de lijkbezorging op het gebied van ruimen. Een (zonder meer) vervelende ervaring op een begraafplaats bij hem in de buurt, leidde tot zijn strijd voor respectvol ruimen. Diverse partijen uit de Tweede Kamer geven hem nu gelijk, zo blijkt uit de EénVandaag reportage.

Dat niet alleen, Apeldoorn heeft afgelopen week als eerste gemeente in Nederland een convenant ondertekend met het Comité van Waakzaamheid. Graven in Apeldoorn worden voortaan handmatig geruimd en de stoffelijke resten worden apart verpakt in een lijkdoos -of hoes alvorens ze in de knekelput worden gelegd. Eerder gebeurde dit vrijwel helemaal machinaal, waarna de overblijfselen in een knekelput werden gedeponeerd.

Uit de reacties van kijkers op de site van EénVandaag blijkt dat de meeste mensen (leken op begraafplaatsgebied) het een gruwelijke gedachte vinden dat hun dierbaren eventueel met een shovel een knekelput in worden gegooid. 'De idee alleen al dat je beide ouders in een knekelgraf terrecht komen, brrrrr...' 'Ik vind het een godvergeten schandaal. Die shovels doen me denken aan de bulldozers in Bergen-Belzen waarmee overledenen na de bevrijding in massagraven werden geschoven.' 'Doen ze dat ook bij hun eigen dierbaren? Schandalig.'

Het antwoord daarop is natuurlijk ja, want dit is al tientallen jaren de gewone praktijk op begraafplaatsen. Wie daar een probleem mee heeft, kiest voor crematie. Of voor een eigen graf en zorgt dat er vervolgens voor dat er lang genoeg betaalt wordt voor het graf, zodat tegen de tijd dat er eventueel geruimd wordt er weinig meer over is om in de knekelput te gooien. Maar ja, dan komen we weer bij een andere actuele discussie terecht: de 'enorm hoge' grafkosten...

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Maria schreef op 27-10-2011:
De gemeente Loenen a d Vecht maakt ook groffe fouten.
Mijn man was onverwachts overleden in Engeland, zijn lichaam is terug gevlogen naar Nederland, dat was allemaal al naar genoeg. Toen het zo ver was dat hij werd begraven, hadden ze 2 gaten gegraven en wisten niet in welk graf hij terecht moest komen, compleet paniek dus.
Notabene een week na zn begrafenis stuurde ze mij een rekening geadresseerd aan hem met drijging van een deurwaarde als het niet binnen een paar dagen betaald zou zijn. De rekening was voor het graf van zijn Moeder.
De manier waar sommige gemeente's omgaan met overledenen en na-bestaanden is schandalig.


Ton Duivenvoorden schreef op 2-10-2006:
Met sentiment als basis (liefst vals) en een scheutje horror (heel geliefd bij gevoelige zielen) krijg je de begraafwereld wel heel even wakker. Die leert daar ook van.
Want met een op rede gebaseerde wens of klacht wordt je met gebruik van diezelfde middelen het bos of het riet in gestuurd, ook door een zogenaamde ombudsman uitvaartwezen. gestuurd