DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-08-2006
SATIRE OP DE DOOD

Vanaf 24 augustus in filmhuizen door het hele land: de zwarte komedie 'Morir en San Hilario' (sterven in San Hilario). De film speelt zich af in een plaatsje waar jarenlang iedereen zijn brood verdiende aan de dood.


De dorpelingen werkten op de prachtige begraafplaats en organiseerden de allermooiste begrafenisplechtigheden. Mensen kwamen naar San Hilario om er te sterven in stijl.

Maar de behoefte aan snelle begrafenissen en het ritme van het moderne leven in het algemeen hebben als gevolg gehad dat de inwoners van San Hilario geen werk meer hebben. Ze zijn dan ook dolblij als een nieuwe klant, Germán Cortés, zijn komst aankondigt. Cortés wil zijn laatste dagen in het dorpje doorbrengen. Zijn aankomst betekent voor de inwoners van San Hilario dat ze nog eens kunnen laten zien wat ze waard zijn en zo kunnen ze misschien de hele economie én het dorp zelf redden.

De zaken worden lichtelijk gecompliceerd wanneer Germán sterft nog voor hij San Hilario bereikt en de brave zielen van San Hilario per vergissing een vluchtende man ontvangen. De vluchteling, die zijn ware identiteit liever verborgen houdt, doet niets om het misverstand op te helderen en is zo getuige van de voorbereidingen van zijn eigen begrafenis.

Alle personages hebben bepaalde eigenaardige houdingen ten opzichte van de dood. Zo twijfelt de plaatselijke priester aan het bestaan van God, denkt Teodoro elke dag aan het plegen van zelfmoord en kan Esther alleen verliefd worden op de mannen die in San Hilario aankomen voor hun sterfbed, vanwege hun complete eerlijk- en oprechtheid. Regiseusse Laura Mañá zegt over de film: "Je ziet pas echt waar het leven over gaat als je niets meer te verliezen hebt."

Vanaf 24 augustus o.a. in The Movies in Amsterdam.

Terug naar archief...