DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-08-2006
EXIT HELPT MENSEN MET DOODSWENS

Maandag zendt de NCRV een documentaire uit over EXIT, een Zwitserse vrijwilligersorganisatie die mensen helpt bij een zelfgewilde beŽindiging van het leven. Zwitserland is het enige land ter wereld dat hulp bij zelfdoding toestaat.


Volgens de Nederlandse wetgeving is het strafbaar om hulp te bieden bij zelfdoding. In Zwitserland is de regelgeving op het eerste gezicht hetzelfde. Volgens artikel 115 van het Zwitserse Wetboek van Strafrecht is 'iemand die uit eigenbelang een ander tot zelfdoding overhaalt of daarbij helpt strafbaar.' De Zwitserse vrijwilligersorganisatie EXIT draaide, twintig jaar geleden, deze redenering om. Want als er geen eigenbelang in het spel is, mag je iemand dus wel helpen bij een zelfgewilde beŽindiging van het leven. Zo is Zwitserland het enige land ter wereld dat hulp bij zelfdoding toestaat.

Bij EXIT zijn meer dan tienduizend leden aangesloten, variŽrend in de leeftijd van 21 tot 103 jaar. De criteria om in aanmerking te komen voor hulp zijn streng: er moet sprake zijn van handelingsbekwaamheid, van een herhaald verzoek om hulp, en van een ongeneeslijke ziekte die gepaard gaat met veel pijn. Bovendien moet de hulpvrager het Zwitserse staatsburgerschap bezitten en al geruime tijd lid zijn van EXIT. Met de strenge criteria wil EXIT voorkomen dat mensen bij een 'dipje' of in geval van depressiviteit om hulp vragen bij zelfdoding.

EXIT werkt met vrijwilligers, mensen die vanuit een menselijke motivatie handelen. De vraag naar hulp is groot en de vrijwilligers kunnen de vraag nauwelijks aan. De criteria worden echter streng gehanteerd. Een bejaard echtpaar dat graag samen wil overlijden omdat ťťn van hen ernstig ziek is, wordt resoluut afgewezen. Mensen die te laat komen met hun verzoek kloppen ook tevergeefs aan bij EXIT. Want zoals de voorzitter zegt: "Je kunt je huis niet meer verzekeren als het al in brand staat."

Marianne en Denise werken als vrijwilliger bij EXIT. Ze vinden dat ieder mens het recht heeft om op waardige wijze te sterven. De hulp die zij bieden beschouwen zij als de meest ultieme daad van menselijkheid. Ze bouwen een intieme band op met hun patiŽnten; ze troosten en stellen ze gerust. Uiteindelijk komt het moment waarop afscheid genomen moet worden. Als de dodelijke barbituraten worden ingeschonken en het glas tot op de bodem wordt leeggedronken.

Maandag 21 augustus 2006: Het recht om te sterven (oorspronkelijke titel: EXIT Ė Le droit de mourir), bij de NCRV op Ned. 1 om 23.00 uur.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Chrchye rita schreef op 20-5-2014:
Mjjn mening is ,alswe de wens zonder zich schuldig te voelen,het leven waardig te verlaten ,zodanig dat niemandzichschuldig voelt zou heel veel jonge levens vrijwaarden


Annemieke schreef op 26-8-2006:
Ik ben het met hun eens dat in dit land ze bang zijn dat als ze ja zeggen dat iedereen z'n pilletje wil en dat mensen hem gebruiken, maar eingelijk om hulp schreeuwen van Help me, maar nee in dit land laten ze je eerst verzuipen en dan steken ze een belovende hand uit en puntje bij paaltje laten ze los en zeggen dan ijs koud stik er maar in!!
wat je ook mee maakt wat je ook maar gedaan hebt alles heeft een reden help jezelf om anderen te kunnen helpen want wacht u je jullie op de op geleide hulpverleners dan kan je nog heeel lang wachten!! ik ben og maar 34 maar toch ben ik levens moe na alles wat ik heb mee gemaakt, maar soms door iets heel kleins ben ik 5 min blij dat ik het mee maakte.
Mensen ik hoop toch dat jullie een weg kunnen vinden om door te gaan al is het voor kleine dingen een bloem muz of kleinkind.

Liefs Annemieke


P. de la Bie schreef op 22-8-2006:
Ik heb in de reportage van Dokument "het recht om te sterven" niets gezien wat ik niet tevoren had verwacht.
Ik ben het eens met de criteria die EXIT hanteert i.z. het Staatsburgerschap en de duur van het lidmaatschap.
Maar de eis dat je ongeneeslijk ziek moet zijn, dat je veel PIJN moet lijden en herhaald moet vragen om hulp bij de zelfdoding vind ik
"Christelijk mensonterend".
Wat IK wil is het volgende:
een pil in huis die ik kan innemen waardoor ik binnen enkele seconden sterf.Duidelijk of niet?!
En ik leef graag, ben niet depressief, zou graag nog 100.000 jaar meemaken, maar als MIJN leven naar MIJN maatstaf ondraaglijk wordt, wil ik ZONDER DE VERPLICHTING TE MOETEN OVERLEGGEN MET ANDEREN kunnen uitstappen en niet gehinderd worden.
Ik neem al tig jaren mijn beslissingen zelfstandig.Waarom dan als een jongetje moeten vragen om hulp met alle daarbij op me af komende vragen die alleen maar ten doel hebben een hulpverlener wettelijk in te dekken?
Binnenkort wordt ik 60.Met mij worden honderdduizenden 60 en de meerderheid van hen zal normaliter in de komende 20 jaar sterven.De roep om euthanasie zal enorm zijn!
Je hoeft geen profeet te zijn om te kunnen voorspellen dat de politiek pas zal reageren als er ZO veel mensen van gebouwen en bruggen zijn gesprongen, zich voor treinen hebben geworpen of zich anderszins van het leven hebben beroofd dat de euthanasiediscussie, jaaaaaren te laat dus, niet meer onder het regeringskleed kan worden geschoven.
Een walgelijk vooruitzicht...

PJM de la Bie


poopwiegers schreef op 21-8-2006:
Al jaren ben ik lid van de NVVE mede in de hoop dat zij in de toekomst een zelfde rol zouden kunnen spelen als EXIT in Zwitserland. Een mens moet waardig kunnen sterven en dat is helaas in ons land niet mogelijk als je dat wilt.