DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-08-2006
INSPIRATIE OPDOEN VOOR JE UITVAART

Heeft u al aan uw partner verteld wat uw laatste wensen zijn? Uit een onderzoek van Centraal Beheer Achmea blijkt dat partners vaak slecht geÔnformeerd zijn over de uitvaartwensen van de geliefde ander. Dat ziet de verzekeraar graag anders. Want hoe eerder we er over nadenken wat allemaal mogelijk is, hoe meer geld we in onze uitvaart (en uitvaartverzekering) steken, zal Centraal Beheer Achmea wellicht denken.


Centraal Beheer Achmea deed een 'representatief onderzoek'. Daaruit bleek dat slechts 33% van de Nederlanders zijn/haar uitvaartwensen schriftelijk heeft vastgelegd voor de partner. Mensen uit het noorden leggen het minst vaak hun uitvaartwensen vast voor hun partner. Mensen met een christelijke achtergrond informeren hun partner het meest. Veel dertigers, veertigers en vijftigers willen dat er na hun uitvaart een goed feest wordt gevierd. Terwijl jongeren juist een sobere uitvaart zonder muziek en bloemen willen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat slechts 12% van de ondervraagden een bijzondere wens heeft voor zijn/haar uitvaart. De meeste wensen hebben betrekking op muziek en het blijkt dat vrouwen meer behoefte hebben aan een bijzondere uitvaart dan mannen. Mannen willen weer vaker
begraven worden dan vrouwen, en vooral in het midden en het noorden van het land is de behoefte om begraven te worden groter dan in het zuiden van het land.

Centraal Beheer Achmea heeft een Inspiratieboek Uitvaart uitgegeven, dat speciaal is ontwikkeld om het onderwerp
uitvaart meer bespreekbaar te maken. Omdat veel mensen er wellicht voor afschrikken zo'n zwaar onderwerp te bespreken, heeft de verzekeraar gekozen voor een luchtige aanpak. Het boek bevat tientallen ideeŽn, tips en wetenswaardigheden. Daarnaast worden alle mogelijkheden besproken voor een persoonlijke uitvaart, de keuze van bloemen, muziek, van bijzondere grafstenen tot het laten maken van persoonlijke gedichten. Maar ook wensen van bekende Nederlanders en voorbeelden van begrafenissen van BN-ers worden beschreven.

In het inspiratieboek is een dubbel wensenlijstje opgenomen waar alle persoonlijke wensen kunnen worden opgeschreven.

Het inspiratieboek is gratis op te vragen op www.centraalbeheer.nl/uitvaart, tenminste als je een (vrijblijvende) offerte aanvraagt voor een uitvaartverzekering.

Terug naar archief...