DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-08-2006
ZOMERTIP

Fietsen in Ermelo en omstreken is altijd leuk - prachtige omgeving, het is er niet zo vol en druk als in de Randstad -, maar nu is het nog leuker geworden. Dankzij de Begraafplaatsenfietsroute.


In een heel handzaam boekje heeft de stichting Natuur- & MilieuPlatform Ermelo (NMP) leuke en interessante wetenswaardigheden opgeschreven over de tien begraafplaatsen, diverse grafheuvels en groot landelijk urnenveld, die kan de gemeente Ermelo telt.

Wist u bijvoorbeeld dat Wilhelmina van Gogh, het lievelingszusje van Vincent en Theo van Gogh, begraven is op de Nieuwe begraafplaats Veldwijk, dat hoorde bij het Christelijk Gesticht voor Krankzinnigen en Zenuwlijders te Ermelo. Wilhelmina werd in 1902 opgenomen in Veldwijk, ze overleed in 1941.

En wist u dat op bijzondere begraafplaats Staverden een kopie staat van het prachtige beeld 'Le Chagrin'? Het originele beeld staat op Père Lachaise in Parijs.

In het boekje is aandacht voor amusante grafteksten, 'Dag lieve Guuseman/ je was er', en geeft informatie die je aan het graf alleen niet kunt aflezen. Zo ligt op de Gemeentelijke begraafplaats het graf van Edwin Bakker, die in 1993 aan aids overleed en destijds de eerste was die wilde dat zijn foto werd geplaatst bij de door hem zelf opgestelde overlijdensadvertentie. In de advertentie stond: 'Aids bestaat. Ik ben daar het dode bewijs van.'

De funeraire fietsroute die langs al deze en andere bijzondere graven en doden leidt is circa 40 km lang. Een aanrader voor een mooie zomerdag!

De begraafplaatsenfietsroute is het derde boekje in een reeks waarin eerder een bomenfietsroute en een landschapsroute in druk verschenen. Het boekje telt 48 pagina's en is verkrijgbaar in het NME-centrum voor € 2,50. Het NME-centrum is te vinden aan de Burg. van Oordtstraat 30
(boven Kringloopwinkel) te Ermelo. Zie ook de site van het centrum.

Op de foto het graf van Wilhelmina van Gogh. Foto: Gert Hofsink

Terug naar archief...