DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-07-2006
OUDE GRAFSTENEN GEZOCHT

Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen wil een 200 meter lang pad van oude grafstenen aanleggen bij het Kunstfort bij Vijfhuizen, een oud fort dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.


De Stelling van Amsterdam is een verdedigingskring rond de hoofdstad die tussen 1880 en 1920 door het toenmalige Departement van Oorlog is gebouwd. Het omvat onderwaterzettingen (inundaties) en 36 forten, twee kustforten, twee vestingen, drie batterijen en twee kustbatterijen. Daarnaast zijn er nog veel meer inlaatsluizen, nevenbatterijen en magazijnen geweest.

Tijdens een bezoek aan het Kunstfort raakte van Houwelingen geïntrigeerd door het feit dat er bij dit militaire verdedigingsbouwwerk nooit één strijd is geleverd en er nog nooit één dode is gevallen. Het ontbreken van de dood op deze plek die zo geladen is met oorlogsherinneringen bracht van Houwelingen op het idee om door middel van een kunstwerk van oude grafstenen de dood toch een plek te geven bij het fort.

Van de grafstenen wil hij een 200 meter lang pad aanleggen over de omwalling aan de voorzijde van het fort. Achter deze omwalling ligt het fort verborgen en konden de soldaten zich beschermen tegen vijandelijk vuur. De oorspronkelijke functie van deze plek maakt van het pad als het ware een 'sluipweg, (waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen)', zoals de titel luidt die van Houwelingen aan het werk gaf .

Voor de realisatie van dit werk is Van Houwelingen en het Kunstfort op zoek naar in ruim 200 oude grafstenen, het liefst stenen die er reeds oud uitzien of gevoelig zijn voor invloeden van de natuur, waardoor ze beter integreren op de plek. Wie kan ze helpen om deze stenen te vinden?

Brigitte Nuchelmans van het Kunstfort: "Het is niet gemakkelijk om aan oude grafstenen te komen. Begraafplaatsen willen bijvoorbeeld stenen van vervallen graven om privacyredenen niet zomaar vrijgeven. Het zou mooi zijn als we op de één of andere manier met toestemming van familieleden/grafeigenaren deze stenen toch konden gebruiken."

Dagelijks vervallen er in Nederland op een of andere begraafplaats de grafrechten van een graf. In dat geval blijft de steen het eigendom van de familie, die kan beslissen wat er mee gebeurt. Nuchelmans hoopt via deze weg mensen te bereiken die bij het vervallen van grafrechten de steen niet direct laten vernietigen maar opnieuw een plaats willen geven in een bijzonder kunstwerk op een mooie locatie.

Voor meer informatie over het Kunstfort bij Vijfhuizen zie: www.kunstfort.nl. Het Kunstfort staat open voor elke andere suggestie ter bevordering van het project. Tel. 023 558 90 13 of mail info@kunstfort.nl

Terug naar archief...