DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-11-2001
PAULA SOMERS, BEELDEND KUNSTENAAR/ONTWERPER

Persoonlijk eerbetoon

Ze blijkt een vrouw van weinig woorden. Ze is liever 'scheppend bezig', als beeldend kunstenaar, van onder andere grafmonumenten. Paula Somers beantwoordt de 7 vragen. Samen met ontwerper Pim Wever richtte ze in 1995 Sarcofaag op. Sarcofaag ontwerpt en realiseert persoonlijke grafmonumenten in onder andere glas, steen, metaal, en keramiek.


Naam: Paula Somers
Leeftijd: 31
Functie: Beeldend kunstenaar/ontwerper

1. Hoe bent u in de uitvaartbranche terecht gekomen?

Door het overlijden van een naast familielid; de wens ontstond tot een persoonlijk eerbetoon. Een jaar daarna ontstond het initiatief Sarcofaag op te richten

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?

Het scheppend bezig zijn, iedere keer opnieuw, in overleg met de nabestaanden, een uniek ontwerp realiseren, met als cadeau, de 'blijdschap' en waardering van de opdrachtgever.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?

Dat is natuurlijk een keuze die ik aan hem of haar zou overlaten.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?

Voor mij is deze vraag niet helemaal relevant. Mijn vak is beeldend kunstenaar/ontwerper. Binnen dit vak begeef ik mij op het terrein van de uitvaartwereld middels het ontwerpen van monumenten. Mocht ik niet in de uitvaartwereld terecht gekomen zijn, hield ik mij nog steeds bezig met beeldende kunst.

5. Wat is uw mooiste ervaring?

Na het plaatsen van een monument, de ontmoeting met de opdrachtgever, die niet in staat was zijn 'blijdschap' te verwoorden.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?

Ik weet dat ik het weer zal meemaken… soms krijg je binnen een opdracht te maken met mensen die niet betrokken zijn, met alle gevolgen van dien. Ik had laatst met een familie een ruwe steen uitgezocht bij een steenhandel, wij waren daar met zeven mensen om die steen te kiezen. We hebben de steen gereserveerd. Toen ik daarna contact opnam om het transport te regelen, bleek de steen te zijn verkocht aan iemand anders. De mensen bij dit bedrijf waren op de hoogte van mijn telefoonnummer en adres. Wanneer anderen ook interesse hebben is één telefoontje toch niet veel moeite om het nog eens bevestigd te hebben?

7. De dood betekent voor mij…

De naklank van een verdwenen mens.
Terug naar archief...