DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-07-2006
GAAT HET DAN EINDELIJK GEBEUREN? ELKE NEDERLANDER GEBALSEMD HET GRAF IN?

"We streven ernaar dat dit najaar voorstellen naar de Tweede Kamer worden gestuurd om de Wet op de lijkbezorging op sommige punten aan te passen. [...] Wij verwachten dat bij die behandeling in de Tweede kamer ook een voorstel zal liggen om thanatopraxie toe te staan."


Aldus sprak drs. M.C.M. Jonkers, beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken en (onder andere) verantwoordelijk voor de lijkbezorging, in 2001 tegen Doodgewoon. Soms is het geruststellend te ontdekken hoe langzaam de zaken gaan in de politiek, zullen tegenstanders van thanatopraxie denken. (En als er dan af en toe een kabinet valt, vertraagt dat de zaak nog meer.)

Maar nu ziet het er toch naar uit (of zal door de meest recente val van het kabinet alles toch weer vertraging oplopen?) dat thanatopraxie vanaf 1 januari 2008 geheel legaal zal zijn, omdat op die datum de wijzigingen op de Wet op de lijkbezorging in zullen gaan. Thanatopraxie (om precies te zijn de tijdelijke balseming van een lijk voor een periode van maximaal 10 dagen) maakt daar deel van uit.

De lobby voor thanatopraxie door een groot deel van de uitvaartwereld vindt al veel langer plaats, al vanaf medio jaren negentig van de vorige eeuw. Sinds die tijd vlamt de discussie tussen voor- en tegenstanders binnen de uitvaartwereld herhaaldelijk op. De 'buitenwereld' hoort daar zelden over.

Nu het er naar uitziet dat het nu toch binnen afzienbare tijd zal zijn toegestaan, en u als mogelijk toekomstige nabestaande door de uitvaartondernemer de vraag gesteld kan worden: 'wilt u dat uw dierbare gebalsemd wordt?', is het verstandig te weten waar hij het eigenlijk over heeft. Lees hier wat thanatopraxie inhoudt.

Terug naar archief...