DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-05-2006
LUGUBERE VONDST

Regelmatig bereiken berichten de (regionale) krant over ‘lugubere vondsten’ op de begraafplaats. Recent was het weer raak. Een vrouw bezoekt het graf van haar ouders in Breda en vindt, tot twee keer toe!, menselijke botten bij het graf. “Botten. Het waren onmiskenbaar menselijke botten. Zoiets bizars, ik schrok me rot.”

Tja, wat verwacht je anders op een begraafplaats, reageert iemand op uitvaartbranche.nl laconiek: ‘In het ziekenhuis kom je zieken tegen, in een bejaardenhuis kom je bejaarden tegen, bij een autodealer zul je doorgaans auto’s vinden.’

Ook al is het niet helemaal zoals het hoort, om van een ‘lugubere vondst’ te spreken lijkt dan ook wat overdreven. De beheerder vertelt in dezelfde krant dat de botten waarschijnlijk naar boven zijn gekomen bij het planten van een boom op een geruimd graf. Op de betreffende begraafplaats worden de resten bij het ruimen niet uit het graf gehaald en in een knekelput gegooid, maar ‘geschud’, vertelt de beheerder. “Daardoor komen de botten dieper in het graf te liggen. Ze horen er dus helemaal niet uit te komen. We vinden wel eens een verdwaald botje, dat boven komt, maar dat komt echt heel zelden voor. Zoiets als nu heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Toch raar, dat we op een begraafplaats waar de mens eerst tot bot en dan tot stof wederkeert, ons ‘dood schrikken’ als we één zo’n botje tegenkomen.

De geschrokken nabestaande: “Ik kan het zelf bijna niet geloven. Het is toch echt niet eervol om zo met overledenen om te gaan. Deze mensen zijn ook ooit met liefde begraven, dit hoor je niet op deze manier terug te vinden. Je verwacht toch dat ze daar met meer respect mee omgaan.” En wat heeft ze met de botten gedaan? “Die heb ik weggegooid. Ik wist niet wat ik er mee moest.”

Nog een reactie van uitvaartbranche.nl:
‘Mevrouw vindt het niet eervol, maar ze vertelt wel dat ze de vondst heeft weggegooid? Maar goed, zulke dingen kunnen gebeuren op een begraafplaats, je moet je meer zorgen maken als je botten in je voortuintje vindt.’

Terug naar archief...