DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-05-2006
HARDLOPEN LEIDT NAUWELIJKS TOT EEN HARTAANVAL

Hardlopen is gezond en je valt er van af en is daarom enorm populair. Maar wat te denken van die blessures, de rotte knieŽn die het menigeen oplevert en die fatale hartaanval tijdens de marathon waar je steeds vaker van hoort. Wel, er is goed nieuws wat het laatste betreft. Onderzoek wijst uit: Weinig kans op hartinfarct bij marathon.


Slechts 1 op de ruim 15.000 goedgetrainde atleten heeft tijdens een marathon kans op een ernstige cardiale complicatie, zoals een hartinfarct of hartritmestoornis. Dat blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek 'Ernstige cardiale complicaties bij marathonlopers', dat de afgelopen vijf jaar is verricht op de afdeling cardiologie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA).

De onderzoekers, arts-assistent cardiologie Anne Belonje en cardioloog dr. Victor Umans, wilden weten of langdurige lichamelijke inspanning een hartinfarct of hartritmestoornissen oproept. De onderzoeksgroep bestond uit ruim 60.000 gezonde atleten. Het grootste deel van de deelnemers bestond uit mannen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar.

In totaal kregen er vier sporters tijdens of kort na de wedstrijden die werden gevolgd hartproblemen. Twee van de in totaal vier atleten stopten de race met pijn in hun borst. Zij kregen een acuut hartinfarct en zijn ter plekke met succes gedefibrilleerd. De derde man onderbrak zijn loop omdat hij bevangen werd door de hitte. De vierde sporter ontwikkelde hartritmestoornissen nadat hij de loop had beŽindigd. Dankzij de goede organisatie van de beide evenementen en het goede medische team ter plaatse, zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. De twee mannen met een acuut hartinfarct zijn direct gedefibrilleerd, waarna zij in het MCA onmiddellijk konden worden gedotterd. Ook de andere twee patiŽnten zijn met succes in het MCA behandeld.

De onderzoekers presenteerden de resultaten van het onderzoek onlangs tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen.

Terug naar archief...