DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-04-2006
NIET BIDDEN VOOR HARTPATIŽNTEN!

Wetenschappelijke onderzoeken kosten geld. Heel veel geld. Hoe bestaat het dat iemand 10 jaar lang geld krijgt om te onderzoeken of bidden voor hartpatiŽnten effect heeft. Het resultaat is uiterst teleurstellend, maar had het anders kunnen zijn?


In Boston onderzocht arts Herbert Benson van de Mind/Body Medical Institute welke invloed bidden heeft op patiŽnten die een bypass krijgen. Hij deed 10 jaar over het onderzoek en kreeg er geld voor van de Templeton Foundation, een stichting die wetenschappelijk onderzoek naar spiritualiteit wil bevorderen.

Benson volgende 1802 hartpatiŽnten in 6 ziekenhuizen. De patiŽnten werden in 2 groepen verdeeld, voor de ene werd vooraf aan de ingreep gebeden, voor de andere niet. Ook de laatste groep werd weer in 2 groepen verdeeld, de ene helft werd verteld dat er werd gebeden, de andere niet.

Drie christelijke groeperingen, 2 katholieke en 1 protestante, gingen aan de slag. Zij baden 'voor een geslaagde ingreep met een snel en gezond herstel zonder complicaties'.

De resultaten, na 10 jaar, kunnen niet anders dan teleurstellend worden genoemd. Na een maand was er nauwelijks verschil te bespeuren tussen de 2 groepen. In alle groepen kreeg ongeveer de helft van de patiŽnten met complicaties te maken. Bij een groep echter was er klein negatief verschil te zien, daar had men 1,14% meer kans op complicaties. Wonderlijk genoeg is dat de groep met patiŽnten die wisten dat er voor hen gebeden werd. Voorzichtige conclusie: de wetenschap dat er voor je gebeden wordt verhoogd de kans op complicaties.

Nee, het was geen 1 april toen dit onderzoek werd gepubliceerd, notabene in het American Heart Journal (niet het minste blad). Misschien moet Benson zelfs nog veel meer geld krijgen? Want er valt nog zoveel te onderzoeken! Zouden islamitische gebeden beter helpen dan christelijke? Scheelt het als katholieken voor katholieken bidden? Maakt het uit als het gebed in een kerk plaatsvindt? Welke rol speelt de wil van God?

Terug naar archief...