DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-04-2006
LOOPKOETS GEEFT EXTRA DIMENSIE AAN UITVAART

Terug naar vroeger? Niet helemaal. Volgens uitvaartonderneming Monuta Plattel, die het vervoersmiddel verzonnen heeft, is het een nieuwe vorm van begeleiden van overledenen. Het heet de LOOPKOETS®. Met hoofdletters en een ® om aan te geven dat het ding beschermd is.


Monuta Plattel wil graag een extra dimensie geven aan uitvaarten in haar omgeving. Koetsen die worden voortbewogen door paarden kennen we al langer. (Zijn bovendien erg kostbaar.) In het verleden werden er wel karren gebruikt om overledenen te vervoeren. Maar dit is heel wat anders volgens Monuta Plattel: de LOOPKOETS®. (Het doet in de verte denken aan een affuit (onderstel kanon) waarop de stoffelijke overschotten van prinses Diana en prins Bernhard werden vervoerd.) De LOOPKOETS® wordt voortbewogen door mensen die er naast lopen. Vandaar de naam.

Monuta Plattel denkt dat de loopkoets de mogelijkheid tot meer persoonlijke inbreng van nabestaanden vergroot. Zelfs jonge kinderen kunnen hun aandeel leveren omdat er in een aparte kinder-duwstang is voorzien.

De komende tijd is de loopkoets te bewonderen:
- tijdens de Regiobeurs Uitvaart in de evenementenhal te Hardenberg op 11 en 12 april 2006;
- op begraafplaats Westgaarde te Amsterdam op 21 mei 2006;
- in Delft op 17 juni 2006 (nadere bijzonderheden volgen t.z.t. op deze site.)

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Claudia Folkerts schreef op 30-7-2007:
Het ontwerp valt niet te beschermen, zeker niet Europees. Kijk maar eens op de website van onderstaand Countryside Museum in Dalemain: (zelf de www. ervoor zetten, anders accepteerde deze site de reactie niet) fellpony.f9.co.uk/country/transport/transpt4.htm Zelfs in de film van Jane Eyre is dit voertuig gebruikt. Groetjes Claudia


Rik Plattel schreef op 4-4-2007:
Het "ding" heet in de volksmond gewoon "Loopkoets" en het ontwerp is europees beschermd. Men heeft op Europees niveau helder aangegeven dit ontwerp te willen steunen door het er een zgn. "modelbescherming" aan toe te kennen. Dus dat is wel wat meer dan een octrooi o.i.d. en daarbij zijn we er trots op dat er zoveel mensen zijn die waardering hebben voor het feit dat zij zelf de mogelijkheid hebben hun dierbare helemaal zelf van de plechtigheid tot aan het graf/crematie te begeleiden.


Frank Bloklander schreef op 30-12-2006:
Nog een leuk naberichtje voor iedereen die zoveel commentaar op de loopkoets had; Monuta Plattel werd met dit schitterende ontwerp in 2006 wél genomineerd voor de International Funeral Awards door Nederland, België én Duitsland. Deze nominatie werd omgezet in een welverdiende eerste prijs! Joanne en Rik, ik ben trots op jullie!


W.Woestenburg schreef op 17-4-2006:
Een ieder met enige belangstelling voor de funeraire cultuur, ziet hier "helemaal" niets nieuws!
Mijn opa is zo weggebracht, niet uit nieuwigheid, maar uit armoe, omdat hij geen paardenkoets kon betalen.
Nieuw? Laat me niet lachen!!


Frank Bloklander schreef op 9-4-2006:
Ik heb deze "LOOPKOETS" kort geleden mogen bewonderen en ben er zeer van onder de indruk. Het woord "sjofeltjes" is hiet echt ongepast, ik zou het "waardig" willen noemen.


Jaap Hofman schreef op 7-4-2006:
Liever een paard met wagen dan deze handkar, vind het te sjofeltjes, maar als je daar van houdt ga je gang op de handkar !!!!


Freek schreef op 4-4-2006:
Misschien is de naam te beschermen, het voertuig lijkt me niet. Ander ontwerpje en we zijn er. Wel een leuk ding overigens!


peter schreef op 3-4-2006:
Volgens mij valt dit niet te beschermen. Het lijkt te veel op een rijdende baar, in functie dan: Een kar met wielen voor transport van een overledene