DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-11-2001
FRED PALUDANUS, MAAKT FOTO-, VIDEO EN AUDIOREPORTAGES VAN DE UITVAART

Maak er iets moois van

"Wat is er mooier dan van je hobby je beroep te kunnen maken? Iedere dag opnieuw geniet ik weer van mijn werk," aldus Fred Paludanus. Een half jaar geleden richtte hij Freson Producties op en maakt hij fotoreportages en audio- en video-producties van de laatste plechtigheid.


Naam: Fred Paludanus
Leeftijd: 30
Functie: Eigenaar van Freson Producties.

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terecht gekomen?
Drie jaar geleden was ik met mijn partner op vakantie in Schotland. Toen wij terugkwamen hoorde we dat een oom van mijn partner was komen te overlijden. Ik heb toen een reportage gemaakt, voor onze verwerking. Deze reportage heeft ons echt veel steun gegeven. Een half jaar geleden kwam een collega van mijn partner te overlijden. Ik heb toen aangeboden om een reportage te maken. De nabestaanden waren hier zo gelukkig mee dat ik besloten heb om mijn baan op te zeggen en me helemaal toe te leggen op het vastleggen van bijzondere gebeurtenissen.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Dat ik iets kan maken dat gevoelens losmaakt bij mensen. Overlijden is een onderdeel van het leven. Als ik kijk naar mijn partner die op jonge leeftijd op eigen benen kwam te staan en graag nog enig beeldmateriaal van haar ouders had gehad… Het geeft mij een fijn en tevreden gevoel als ik weet dat ik een steentje kan bijdragen aan de het verwerken van een overlijden van een geliefde.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Iedere keuze die hij/zij maakt zal ik positief stimuleren. Als ik naar mezelf kijk en zie hoe gelukkig ik ben, dan ben ik alleen maar blij als hij/zij hiervoor kiest. Kunnen we misschien samen ideeën uitwisselen.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Als je echt diep van binnen gaat kijken dan heb ik altijd al iets met fotografie en film willen doen. Nu is het alleen in versneld tempo gegaan. Wat is er mooier dan van je hobby je beroep te kunnen maken? Iedere dag opnieuw geniet ik weer van mijn werk.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Eigenlijk is het elke keer een mooie ervaring als mijn steentje heb mogen bijdragen aan een uitvaart die mensen op geheel eigen wijze geregeld hebben, waardoor het tot een unieke gebeurtenis is geworden. Het is fantastisch om te horen dat een reportage die ik gemaakt heb geholpen heeft bij de verwerking.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Mensen die geen begrip hebben voor de wens van een ander.

7. De dood betekent voor mij…
Een stimulans om te genieten van het leven. We leven als mensen in een gejaagde wereld met veel ellende en verdriet. Als ik nadenk over de dood dan word ik bewuster en geniet intenser van het leven. Het leven is al zo kort, maak er iets moois van.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


dennis schreef op 13-12-2007:
ik mis jeJolien Verbrugghe schreef op 9-4-2004:
Hallo, ik ben studente van de VMS in Roeselare en moet in het kader van het vak gedragswetenschappen een eindwerk maken over de mens en daarin komt het stukje dood ook aan bodt. āls dat mogelijk zou zijn zouden jullie dan enkele foto's kunnen doorzenden van mensen die gestorven zijn? Ik zocht al heel het net af maar vond niets. Ik begrijp als dat te veel zou zijn. Dank voor u begrip
Jolien Verbrugghe
3 humanewetenschappen


rebecca schreef op 6-11-2001:
Ik vind het heel erg mooi als iemand van de dood iets overwelmend kan maken en voor de nabestaande een mooi aandenken kan geven


Sonja Hendrickx schreef op 2-11-2001:
Ik vind het een goed initiatief om foto's, video en dergelijke te hebben voor de verwerking.