DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-03-2006
NEDERLANDERS PLUKKEN GRAAG DE DAG, ZEGGEN ZE

Nederlanders herkennen zich beter in het motto Carpe Diem (Pluk de dag), dan in het motto Memento Mori (Gedenk te sterven.) Alsof het een niet alles met het ander heeft te maken. eYe, het 'enige Nederlandse blad over consumententrends', liet een onderzoek uitvoeren naar hoe Nederlanders omgaan met de wetenschap dat ze ooit zullen sterven. Het maart-nummer van eYe staat in het teken van dood/Memento Mori.


Een eerste algemene conclusie is dat 'wij' ons niet zo bezig houden met de dood. 60% van de mensen denkt helemaal niet, of slechts af en toe aan het feit dat hij of zij ooit dood zal gaan. 40% denkt hier geregeld tot vaak aan. 29% houdt zich liever niet bezig met het feit dat het leven eindig is, terwijl 45% hier geen probleem mee heeft.

Niet bezig zijn met de dood, maar wel denken dat er een hiernamaals is, zo blijkt verder. Voor bijna de helft van de respondenten is het na de dood nog niet voorbij. 49% gelooft in een hiernamaals. Men omschrijft dit onder andere als: 'Een nieuwe wereld waar alles perfect is en waar geen pijn en verdriet zal zijn' En: 'Mooi, vredig en kalm, een weerzien met overledenen.' Vrouwen geloven vaker in een hiernamaals dan mannen (53% tegen 41%). Vrouwen geloven ook vaker dan mannen en jongeren onder de 24 jaar in re´ncarnatie (respectievelijk 31% , 18% en 17%). Men ziet re´ncarnatie onder andere als: 'Een nieuwe mogelijkheid om iets in de wereld te betekenen' en: 'Je geest die terug keert in een nieuw lichaam'.

De kwaliteit van ons leven vinden we belangrijker dan de lengte ervan. 61% zegt: 'Ik sterf liever minder oud, maar gezond, dan ontzettend oud met lichamelijke kwalen'.

Ook werd gevraagd naar de eigen uitvaart (65% van de vrouwen en van de 56% mannen heeft wel eens nagedacht hoe deze eruit moet zien) en naar de specifieke invulling daarvan. Voor meer details ga naar de site van eYe. Hier kan ook de waardering worden uitgesproken voor enkele sites die aansluiten op het thema de dood. De waardering loopt van * (waardeloos) tot ***** (kan niet beter). Dood.nl staat bovenaan met 4 sterren. Er staat bij: Dood.nl/Doodgewoon is de eerste site om te bezoeken voor wie wil weten hoe wij tegen de dood aan kijken, zouden kunnen kijken of zouden moeten kijken.

Terug naar archief...