DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-02-2006
JE EIGEN BEGRAFENIS MEEMAKEN

Wie heeft dat niet eens gedacht: kon ik mijn eigen uitvaart maar zien. Wat zeggen mensen als ik dood ben? Wie treurt er, wie lacht? Welke bloemen nemen ze mee? Wie maakt er ruzie over de erfenis? De Hongaarse acteur en regisseur Péter Halász heeft deze wens in uitvoering gebracht.


“Mijn leven was een theater, mijn dood ook,” aldus de acteur. Halász heeft nog maar kort te leven, dagen, hooguit weken. Zijn eigen teraardebestelling heeft hij echter al meegemaakt. Die werd deze week opgevoerd in Boedapest, als een generale repetitie.

De acteur lag opgebaard in een zwarte doodskist, omringd door kaarsen. Vrienden, bekenden en collega’s namen afscheid van hem. Schrijvers als György Konrad hielden redes, terwijl witte, met maskers getooide figuren als carnavaleske begrafenisondernemers rond de baar liepen. Ook talloze onbekenden liepen langs zijn kist, want dit laatste publieke optreden van de kunstenaar was via internet bij een groot publiek bekend geworden.

Halász zei vooral nieuwsgierig te zijn naar de reacties van de bezoekers, die op camera zijn vastgelegd. De beelden zullen in een documentaire over zijn leven worden gebruikt.

Halász was in de jaren zeventig één van de bekendste acteurs in de ondergrondse theaterbeweging van Hongarije. Hij speelde de meeste van zijn stukken voor klein publiek in huiskamers en werd, nadat hij naar Amerika was geëmigreerd, leider van het SQUAT-theater in New York.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


elisabeth lemahieu schreef op 12-2-2006:
geniaal van Halasz om al de taboes rond "ter dood veroordeeld te zijn(dus niet onsterfelijk is niemand!) te kunnnen verlichten door het sterke emphatiegevoel van Halasaz rond zijn eigen dood te kunnen uitbeelden, nu m'n vader in al de stilte zijn dood tegenmoet zal gaan, het zal nog enkele maanden duren en ik wil helemaal bij hem aanwezig zijn terwijl z'n
levenskaars uiteindelijk vredig zal uitdoven...Hij praat niet over zijn pijn en toont geen angst, maar ik wil zeker zijn dat hij zo vredig mogelijk deze aarde zou verlaten als een elegante heer zoals hij altijd nog aan het blijven is ...

Graag uw steun hiervoor...

Dank bijvoorbaat met vriendelijke groeten van elisabeth


mohamed Gustav Brojavik Eifel schreef op 12-2-2006:
IK WIL NOG NIET DOOOOOD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1


Peter schreef op 9-2-2006:
één van de bekendste acteurs in de ondergrondse theaterbeweging van Hongarije

jeetje, de ondergrondse theaterbeweging in Hongarije... die man heeft het ver geschopt.