DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-02-2006
JE EIGEN BEGRAFENIS MEEMAKEN

Wie heeft dat niet eens gedacht: kon ik mijn eigen uitvaart maar zien. Wat zeggen mensen als ik dood ben? Wie treurt er, wie lacht? Welke bloemen nemen ze mee? Wie maakt er ruzie over de erfenis? De Hongaarse acteur en regisseur Péter Halász heeft deze wens in uitvoering gebracht.


“Mijn leven was een theater, mijn dood ook,” aldus de acteur. Halász heeft nog maar kort te leven, dagen, hooguit weken. Zijn eigen teraardebestelling heeft hij echter al meegemaakt. Die werd deze week opgevoerd in Boedapest, als een generale repetitie.

De acteur lag opgebaard in een zwarte doodskist, omringd door kaarsen. Vrienden, bekenden en collega’s namen afscheid van hem. Schrijvers als György Konrad hielden redes, terwijl witte, met maskers getooide figuren als carnavaleske begrafenisondernemers rond de baar liepen. Ook talloze onbekenden liepen langs zijn kist, want dit laatste publieke optreden van de kunstenaar was via internet bij een groot publiek bekend geworden.

Halász zei vooral nieuwsgierig te zijn naar de reacties van de bezoekers, die op camera zijn vastgelegd. De beelden zullen in een documentaire over zijn leven worden gebruikt.

Halász was in de jaren zeventig één van de bekendste acteurs in de ondergrondse theaterbeweging van Hongarije. Hij speelde de meeste van zijn stukken voor klein publiek in huiskamers en werd, nadat hij naar Amerika was geëmigreerd, leider van het SQUAT-theater in New York.

Terug naar archief...