DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-01-2006
153 KINDERKISTJES

De resten van 153 duizend jaar oude kinderlijkjes vormen de inspiratie voor een expositie met 153 kinderkistjes. Vanaf 14 januari te zien in het Drentse Roden.


In 1947 werden onder de oudste fundamenten van de dorpskerk van Vries (gemeente Tynaarlo, Drenthe) 153 kinderskeletten gevonden. Deze zijn daar rond duizend jaar geleden gelijktijdig begraven, hun resten lagen in drie lagen boven elkaar. De reden van hun dood is nooit achterhaald.

De vereniging Verkuno van beeldende kunstenaars in de gemeente Noordenveld heeft in deze bizarre vondst inspiratie gevonden voor een in memoriam project. Oproepen bij de CBKs van Drenthe en Groningen en in het tijdschrift BK Informatie veroorzaakten een stroom van aanmeldingen. De organisatoren hebben besloten alleen de eerste 51 aanmelders toe te laten, allen ingeschreven bij een officieel centrum voor beeldende kunst. Aan deze kunstenaars is gevraagd ieder drie lijkkistjes te ontwerpen met maat tussen 50 en 120 cm. en met een in memoriam inhoud.

Als eerbetoon aan de overleden kinderen zullen deze kistjes worden samengevoegd tot een installatie (één beeld in drie lagen). Bezoekers van de tentoonstelling mogen de kisten openen en op andere manieren stapelen, en kunnen daarmee actief deel hebben aan het wisselen van de vorm van installatie. Ook wordt documentatie getoond over de legendes die na de vondst in 1947 zijn ontstaan, en over het toen uitgevoerde archeologisch onderzoek.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus en een lesbrief samengesteld voor scholieren. De expositie ‘153 kinderkistjes’ is van 14 januari t/m 5 februari te zien in het Koetshuis van de havezate Mensinge in Roden. De toegang is gratis. Openingstijden: donderdag t/m zondag 13-17 uur.

Tevens worden er enkele lezingen georganiseerd. Op zondag 22 januari spreekt Frank Starik over ‘Hoe dichters eenzame doden op hun laatste tocht vergezellen.
Op zondag 29 januari spreekt kunsthistoricus Ineke van Dijk over ‘Afbeeldingen van kinderen op middeleeuwse grafmonumenten’.
Aanvang beide lezingen: 11.00 uur. Toegang 3 euro.

(Op de foto een werk van Hans van Weeren)

Terug naar archief...