DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-12-2005
CREMATIE IN NEDERLAND TWEE KEER ZO DUUR ALS IN BELGIŽ

Hoe komt het dat de zeer hoge kostprijs voor een crematie in Nederland niet ter discussie staat?, vraagt Kris Coenegrachts zich af. Hij is directeur van Crematorium Westlede (openbaar crematorium en begraafplaats) in het Vlaamse Lochristi. Hij reageert op de discussie die momenteel in het Nederlandse uitvaartland (en daarbuiten) woedt over de 'hoge' graftarieven. Hieronder zijn reactie.


Met veel interesse volg ik de discussie die gelanceerd werd door Dela. Het is opmerkelijk dat grote commerciŽle organisaties denken dat ze zich alles kunnen veroorloven om de openbare diensten in een slecht daglicht te stellen.

Openbare diensten zijn in de Europese vrije markteconomie blijkbaar niet gewenst, zelfs niet meer op domeinen die tot hun kerntaken behoren. De overheidsdiensten en de non profitorganisaties moeten zich verenigen om de commerciŽle uitwassen, zeker op het vlak van de lijkbezorging, een halt toe te roepen.

In de dood is iedereen gelijk is een populair gezegde maar velen kunnen het zich niet meer veroorloven om op een deftige wijze begraven of gecremeerd te worden en dit is allerminst de schuld van de openbare diensten.

Het is goed dat de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen in de tegenaanval gaat en een analyse maakt van de kosten van de volledige uitvaart. Wie verdient aan de uitvaart? en hoeveel?, zijn vragen die meer en meer moeten worden gesteld. Crematoria worden in Nederland meer en meer gecommercialiseerd en het resultaat is dat de kostprijs voor een crematie in Nederland twee keer zo hoog is als in BelgiŽ en in de meeste andere Europese landen.
Hoe komt het dat die zeer hoge kostprijs voor een crematie in Nederland niet ter discussie staat?

Kris Coenegrachts
Directeur Crematorium Westlede
(openbaar crematorium en begraafplaats)
Lochristi

Terug naar archief...